jégkorong

2018.02.27. 13:18

Új szakosztály alakult a Kecskeméti Sportiskolán

Megalakult a Kecskeméti Sportiskola jégkorongszakosztálya. Az edzéseket a február 16-án átadott fedett jégpályán tartják a fiatalok számára. Márciusban már korosztályos tornát is rendeznek.

Horváth Péter

A Magyar Jégkorong Szövetség ingyen biztosítja a fiatalok felszerelését

Fotó: Horváth Péter

A jégkorong eddig nem tartozott a széles körben űzött sportágak közé Kecskeméten. A jéghokit kedvelő szülők és edzők évek óta tartó törekvése volt már, hogy közös erővel meghonosítsák ezt a sportágat a városban. Az összefogásnak ugyan voltak eredményei, de az áttörés mégis a közelmúltban következett be: a Magyar Jégkorong Szövetség és Kecs­kemét önkormányzata között zajló tárgyalások eredményeként megalakult a Kecskeméti Sportiskola jégkorongszakosztálya.

Már korábban is rendszeresen tartottak jégkorongedzéseket a Kecskeméti Sólymok égisze alatt két amatőr csapattal, amelyek az AHL 1-ben (Amatőr Hoki Liga) és AHL 2-ben játszanak. A technikai feltételek azonban február 16-án lettek adottak ahhoz, hogy a fiatalok is a sportághoz méltó körülmények közt gyakorolhassanak, hiszen ekkor adták át a 15x30 méteres fedett jégpályát a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.

A Magyar Jégkorong Szövetség ingyen biztosítja a fiatalok felszerelését
Fotós: Horváth Péter

A szakosztály mentoredzője, vezetőedzője a hétszeres magyar bajnok és száztizenkétszeres válogatott Szabó István, aki az edzéseket a korábban magyar bajnokságot nyert Rédler Attilával vezeti.

Szabó István, akit sokan Cocaként hívnak, elmondta, hogy az elsődleges önkormányzati cél a korcsolyázás népszerűsítése, ami egybevág a szövetség irányelveivel is. Délelőttönként a város és a környező települések iskolásainak és óvodásainak tartanak korcsolyaprogramot és abból kiindulva, első és második osztályosokat kiemelve igyekeznek kinevelni a jégkorongszakosztály játékosait.

A jégkorongoktatást szuper mini és mini korosztályban (8-10 évesek) kezdte el a KeSI, a pálya, a méreténél fogva is, elsősorban ennek a korosztálynak kedvez. Március 25-én pedig már korosztályos tornát is rendeznek a jégpályán.

A fiataloknak nagy segítséget ad a Magyar Jégkorong Szövetség, hiszen ingyen biztosítja a meglehetősen borsos árú felszerelést a ruházattól a hokiütőig.

– Azért csináljuk szívvel lélekkel a kollégákkal az edzéseket, mert látjuk, hogy a gyerekek télen alig tudnak mozogni, míg a jégkorong remek téli mozgásforma. Ezenkívül rengeteg előnye van. Mivel a játékos tényleges magasságánál egy korcsolyányival magasabban siklik és a sebessége többszöröse a saját futóteljesítményének, különösen fejleszti a térérzetet, a térbeli tájékozódással összefüggő intelligenciát és a periférikus látást. A hokiban több mozzanattal előre kell gondolkodni. Ahogy a világ legjobb hokijátékosa, Wayne Gretzky mondta: „Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahová majd érkezik”. Az ilyen gondolkodás hatalmas előnyt jelent az életben és ezt nálunk már kicsiként megtanulják. Ezenkívül a gyerekek megtanulnak csapatban játszani, ami szintén fontos képesség – mondta Szabó István, majd hozzátette: – Hogy mennyire fejleszti a látást, a reflexeket és a gondolkodást a jégkorong, arra egy hétköznapi példát tudok mondani. A sportágban töltött évtizedeim alatt egyetlen hokissal sem találkoztam, aki közlekedési balesetet szenvedett volna. És nemcsak arról van szó, hogy elkerülték a hibázást, hanem azt is ki tudták védeni, amikor a másik hibázott.

Az edzők hétvégente a város lakóit is várják korcsolyaoktatásra, egy délután alatt segítenek elsajátítani a biztonságos sikláshoz szükséges alapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!