nagykőrös

2018.01.24. 19:42

Album készült Arany János Nagykőrösön töltött éveiről

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából emlékalbumot adott ki Nagykőrös Önkormányzata és az Arany János Kulturális Központ a költő nagykőrösi éveihez fűződő emlékanyagból.

Koós Kata

Az Arany-emlékek Nagykőrösön című kötetet Mészáros László, történész-muzeológus, az album írója és összeállítója könyvbemutató-est során ismertette a Szabó Károly Városi Könyvtárban szerdán a Magyar Kultúra Hete programsorozat keretében.

– A kiadvány négy fő részből áll. Az első egy bevezető tanulmány, mely Arany János nagykőrösi éveit foglalja össze. Azt a 9 évet, melyet itt töltött tanárként. A második rész a képanyagot tartalmazza: 209 képet mutatunk be 11 témakörbe foglalva. Minden képhez rövid képaláírás is társul: versidézetek, levélrészletek. A harmadik rész egy kronológia, mely a nagykőrösi Arany-kultusz történetét mutatja be. Az utolsó rész pedig egy bibliográfia, mely a helyi szerzők által Aranyról írt műveket gyűjti egybe – fejtette ki Mészáros László.

A kötetben megtekinthető többek között az Arany-családról készült egyetlen fénykép, a híres Nagy Tanári Kar tablóképe, a költő kéziratai, sírversei és dolgozatjavításai, valamint az egykori tanári kar élclapja, a Mentovich Ferenc által szerkesztett Charivari rekonstrukciói, továbbá Arany ellen-élclapjának, a Contra-Charivarinak rekonstrukciói is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!