lazítás

2020.05.15. 14:43

Bulgáriában hétfőn újranyitnak a bevásárlóközpontok

Bulgáriában a bevásárlóközpontok hétfői újranyitásával lazítanak a koronavírus elleni küzdelem jegyében elrendelt korlátozásokon – jelentette be pénteken az ország kormányfője, Bojko Boriszov.

A kormány március 14-én hirdetett rendkívüli helyzetet, amelynek keretében utazási tilalmat rendelt el, bezárták az iskolákat, éttermeket, valamint a bevásárlóközpontokat. Számos vállalkozás korlátozott időtartamban működhetett, vagy akár be is kellett zárni a lecsökkent kereslet miatt.

A vesztegzár fokozatos enyhítése április végén kezdődött, de a polgárokra és vállalatokra vonatkozó szigorú korlátozások továbbra is érvényben maradtak, kötelező a távolságtartás a nyilvános helyeken. Zárva vannak az országhatárok is.

Az ország legnagyobb üzleti szervezetének, a Bolgár Ipari Kamarának (BIA) a munkaadói aggodalmukat fejezték amiatt, hogy a hatóságok nem tűzték ki a plázák zárva tartásának határidejét. Boriszov a kiskereskedők szövetségének tagjaival találkozva beleegyezett abba, hogy a bevásárlóközpontokban lévő üzletek hétfőtől országszerte kinyithatnak.

A BIA adatai szerint mintegy háromszázezer embert foglalkoztatnak a kiskereskedelmi szektorban, és az ágazati cégek tönkremehetnek, ha a bevásárlóközpontok nem nyitnak ki.

Bulgáriában pénteken 2138 igazolt koronavírusos fertőzéses esetet tartottak nyilván, a halottak száma százkettő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában