Közel-keleti konfliktus

2024.07.07. 18:46

A Hamász elfogadja a túsztárgyalások megindítását tartós tűzszünet nélkül

Az izraeli–palesztin háború 275. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. július 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

A Hamász elfogadja a túsztárgyalások megindítását tartós tűzszünet nélkül

 A Hamász iszlamista terrorszervezet elfogadja a túsz- és béketárgyalások megindítását Izraellel tartós tűzszünet nélkül is - közölte vasárnap a szervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

Az illetékes szerint meghaladottá vált a Hamász „teljes és tartós tűzszünet” iránti követelése a fogolycseréről szóló tárgyalások előfeltételeként.

Beszélt arról is, hogy a katari közvetítők ígéretet tettek arra, „hogy a fegyvernyugvás a tárgyalások idejére hatályban lesz”.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő már pénteken arról számolt be, hogy a Hamász újabb javaslata előrelépést jelent a tárgyalási folyamatban és alapját képezheti egy megállapodásnak is, még akkor is, ha még „jelentős munka” vár a felekre.

A tűzszünettel kapcsolatos tárgyalási folyamat a jövő héten folytatódik. Az izraeli kormány már jelezte, hogy ismét delegációt küld Katarba a megbeszélésekre, amelyeken William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is részt vesz diplomáciai források szerint. A Hamász közlése szerint Egyiptom és Törökország is közvetítőként tervez fellépni.

Tüntetések Izraelben

Izraelben országszerte útelzárásokkal, tüntetésekkel követeltek túszalkut és fegyverszünetet kilenc hónappal a háború kitörése, a Hamász iszlamista szervezet terrortámadása után.

Több mint százötven high tech vállalat jelentette be, hogy dolgozóik vasárnap munkaidőben is részt vehetnek a tiltakozó akciókon.

Arra kérjük Izrael kormányát és vezetőjét, hogy mutassanak bátorságot, vezessenek, és gyorsítsák fel a tárgyalásokat, hogy megmentsék testvéreinket a Hamásztól. Nincs több vesztegetni való időnk

– áll felhívásukban.

A kormány ellen tüntetők szakaszosan, hosszabb időszakokra blokkolták a főutakat, amelyeket rövidebb időkre megnyitottak vasárnap reggel és délelőtt. 

Több száz járműből álló tiltakozó autókonvojok haladnak át csigalassúsággal országszerte a központi autópályákon, akadályozva a forgalmat.

Izraelben vasárnap az első munkanap a szombati pihenőnap után.

Az országos tiltakozás a kormánykoalíció minisztereinek és parlamenti képviselőinek házai melletti demonstrációkkal, „ébresztőkkel” kezdődtek vasárnap reggel. Ezután vonultak az aktivisták az utakhoz, hogy leállítsák a forgalmat az ország fontos kereszteződéseiben.

Vasárnap délután-este Jeruzsálemben és Tel-Avivban felvonulásokat hirdettek meg az elhurcoltak visszahozataláért, tűzszünetért, valamint a választások előre hozásáért.

Szombat este is sok ezren demonstráltak az ország több tucat helyén túszalkut és kormányváltást követelve. Tel-Avivban, a központi rendezvényen a túszok családtagjai „szokás szerint” felolvasták a gázai fogságban lévő 120 elhurcolt izraeli nevét, és a támogató tömeggel a még életben lévő, mintegy ötven túsz azonnali megmentéséért tüntettek.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában