Válságban

2023.01.11. 06:53

Ez várhat a baloldalra a jövőben

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy több közvélemény-kutatás is azt mutatja, a baloldal képtelen új szavazók megszólítására.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

– Hiányzik a politikai stabilitás, ami egy válságban mindig felértékelődik. Másrészről továbbra sincsenek érvényes politikai válaszok, amelyek a sokat emlegetett kormányzóképességhez kellenének. Harmadrészt nincs megújulás – fogalmazott a lapnak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. – Jellemző, hogy a múlt héten újra előkerült a választási kudarc fő felelőséről szóló vita, ami nevetséges – emlékeztetett.

A DK a nagy hal

– Az előválasztás megbukott, nem vezetett semmiféle politikai haszonhoz, ráadásul – mint utólag kiderült – nem is volt annyira demokratikus, mint azt előzetesen ígérték.

Ha alkukkal döntenek 2024-ben egy esetleges együttműködés részleteiről – amire véleményem szerint részben rá lesznek kényszerülve, legalábbis a helyhatósági választásokon –, akkor az erő fog számítani – tért ki a baloldal jövőbeni lehetőségeire az elemző. Kiemelte: kevésbé lesz lényeges a lokális helyzet, még kevésbé a rátermettség, sokkal inkább az, hogy országosan ki az erősebb.

Arról, hogy melyik baloldali pártnak kedvezhet, ha egyeztetéseken döntenek a 2024-es stratégiáról, a XXI. Század Intézet munkatársa leszögezte: a nagy hal felfalja a kishalat, a Demokratikus Koalíció bekebelezi a kisebb pártokat.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában