káosz Afganisztánban

2021.07.08. 19:49

A tálibok azt ígérik, hogy nem fogják megtámadni az afgán-tádzsik határt

Állításuk szerint a hatalmat sem akarják katonai úton magukhoz ragadni Afganisztánban.

„Természetesen nem fogjuk megtámadni az Afganisztán és Tádzsikisztán közötti határt. Biztosíthatjuk az orosz felet, hogy politikánk nem irányul támadásra” – hangoztatta Mohammad Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője.

Mint mondta, látogatásuk célja az Afganisztán északi részén kialakult helyzet megvitatása, különös tekintettel arra, hogy több térség is az ellenőrzésük alá került.

Sahín hangsúlyozta: a tálibok nem fogják megengedni senkinek, hogy támadást indítson Afganisztán területéről Oroszország vagy más államok ellen.

Beszélt arról is, hogy nem kívánják katonai úton magukhoz ragadni a hatalmat Afganisztánban. Ismételten hangsúlyozta, hogy a politikai rendezést szorgalmazzák, s ezzel összefüggésben utalt a kabuli vezetéssel Dohában zajló tárgyalásokra.

Az afgán biztonsági erők több mint ezer tagja lépte át a tádzsik-afgán határt az elmúlt napokban annak nyomán, hogy a tálib lázadók előrenyomultak, és számos körzetet ellenőrzésük alá vontak Észak-Afganisztánban, a tádzsik határ közelében. A helyzet gyors romlását az idézte elő, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi békefenntartók húsz év után teljesen kivonulnak a közép-ázsiai országból, valamint hogy a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások elakadtak.

Tádzsikisztán korábban közölte, hogy 20 ezer katonával erősíti meg a déli szomszédjával közös határát.

Ezek is érdekelhetik