Ország-világ

2020.10.02. 11:00

Müller Cecília: a második hullám felfutó szakaszában vagyunk (videó)

A koronavírus-járvány második hullámának felfutó szakaszában vagyunk, egész Európában nő a fertőzöttek száma – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Kiss Róbert, az Operatív Törzs műveleti központjának munkatársa a tájékoztató elején elmondta, a kormányrendeletben meghatározott járványügyi védelmi intézkedések megsértése, illetve a kereskedelmi és intézményekben a szabályok megsértése miatt 43 rendőri intézkedés történt az elmúlt 24 órában, ebből 20 esetben a tömegközlekedésben utazó nem, vagy nem helyesen viselte a maszkot, 16 esetben figyelmeztetés elegendő volt, 4 személy esetében szabálysértési feljelentést tettek írja tudósításában az Origo.

Az élő közvetítést itt tudja megtekinteni:

A kereskedelmi intézmények területén, a közüzemekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyen történő védelmi intézkedések megszegése ügyében 23 rendőri intézkedést hajtottak végre, 17 személlyel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, 3 személy részére helyszíni bírságot szabtak ki, 3 személy esetében pedig szabálysértési feljelentést tettek tette hozzá Kiss Róbert.

A hatósági házi karantént az elmúlt 24 órában is folyamatosan ellenőrizték, 11 ezer 290 helyszíni ellenérzést hajtottak végre. Csütörtökön 2787 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 556-ot a határon, a Magyarországra történő belépés során, így 22 ezer 906-ra emelkedett az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefon alkalmazást pénteken 1182-en töltötték le. Március óta 472 büntetést rendeltek el a járványügyi szabályok megszegése miatt, ebből ez idáig 82 gyanúsítottat hallgattak ki.

A járványügyi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-én történő hatálybalépése óta összesen 599 esetben kellett rendőri intézkedést foganatosítani szabályszegés miatt.

A tranzitszabály megszegése miatt 58 ügyben intézkedtek az elmúlt 24 órában. Jelentős határvárakozásra nem kell számítanunk, Röszkénél 3, Beregsuránynál 2 órás a várakozási idő.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a pénteki adatokat. Látható, hogy ahogy a világon, nálunk is emelkedik a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. 12 ezer 394 PCR teszt készült az elmúlt 24 órában, a kijelölt laboratóriumokban, a járvány kezdete óta 740 ezer 43 tesztelés történt. Csütörtökön a kormány megerősítette azon szándékát, hogy továbbra is biztosítja a laboratóriumi vizsgálatokra a pénzösszeget tette hozzá.

A második hullámnak olyan felfutó szakaszában vagyunk, amely egyik országot sem kíméli, gyorsuló ütemet mutat a járványgörbe. A környezetünkben is nőnek a számok, példa erre Szlovákia, Ukrajna, Románia, Horvátország, Csehország, Lengyelország. Franciaországban közel 14 ezer az új fertőzöttek száma, a hazánkhoz hasonló méretű Hollandiában több mint 3 ezer esetet azonosítanak naponta, mindent el kell követnünk a megelőzés érdekében.

Három alapvető szabály:

távolságtartás, maszkhasználat, kézmosás.

A halálos áldozatok 61 és 94 év között volt, többségük szív-érrendszeri betegséggel küzdött az elmúlt 24 órában. Önmagunkért, saját egészségünkért ébresszük fel magunkban, tanácsolja a tisztifőorvos, konzultáljunk az orvosunkkal, ha kell. A rendszeres gyógyszerszedők gondoskodjanak jó előre a napi gyógyszereikről.

Müller Cecília kiemelte, fontos bízni az orvosokban. Ha a krónikus betegségek egyensúlyban vannak tartva, akkor kisebb a valószínűsége, hogy a koronavírus súlyosan érint. Fontos, hogy vitaminokat szedjünk, és elegendő folyadékot vigyünk be, ez főleg az idősekre vonatkozik, akik kevés folyadékot visznek be, más a szomjúságérzetük. Amikor az influenza elleni védőoltás már rendelkezésre áll, akkor a krónikus betegek mindenképp adassák be maguknak, illetve az idősek is, de másoknak is ajánlott és amúgy is ingyenes. Október második felétől állnak rendelkezésre az influenza-vakcinák, időpontra jelentkezzenek azok, akik be akarják maguknak adatni.

33 óvodában és 6 iskolában rendelt el az Operatív Törzs rendkívüli szünetet 121 osztály és öt teljes iskola esetében digitális munkarend van. Elkezdődött az iskolai hőmérés. Ha a szülő nem veszi észre, hogy a gyerek lázas és mégis elviszi az oktatási intézménybe, akkor azonnal vigye haza, kérte a tisztifőorvos. 37,8 foknál 10 perc szünet után egy újabb mérésre van szükség.

Nem érkezett olyan bejelentés, amely alapján a látogatási tilalmat a kórházakban, vagy szociális intézményekben megszegték volna, mondta el Müller Cecília.

A favipiravir kezdeti időszakban ez nagyon hatásos, főleg középsúlyos esetekre ajánlják, de a gyógyszer még kísérleti szakaszban van. A kórházakban alkalmazzák, otthon nem lehet szedni. Egyelőre nem tudni, hogy a szezonalitás mennyire lesz jellemző a Covidra, de belső terekben sokkal jobban terjed és mivel ősszel és télen sokat tartózkodunk zárt terekben, ezért jelenlegi tudásunk szerint nagyon vigyázni kell.

1243 egészségügyi dolgozó betegedett meg márciustól napjainkig, 481 aktív eset van jelenleg, 752 gyógyult és 1 halálos áldozat van összesen. 2,23 százaléka az aktív betegek között egészségügyi dolgozó, ez alacsony szám, összegzett az országos tisztifőorvos, aki újra megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában