tiltakozás

2019.07.22. 12:23

Óriási balhé van a vizes vb-n

Nem csak az úszásról szólt a hétfő délelőtt a kvangdzsui Nambu Egyetem uszodájában. Vasárnap este az ausztrál Mack Horton mindenkit sokkolt azzal, hogy tiltakozásból nem állt fel a dobogóra a 400 gyors eredményhirdetésénél, ezzel állandó beszédtémát szolgáltatva hétfőn a medence mellett.

Silver medallist Australia's Mack Horton (L) refuses to stand on the podium with gold medallist China's Sun Yang (C) and bronze medallist Italy's Gabriele Detti after the final of the men's 400m freestyle event during the swimming competition at the 2019 World Championships at Nambu University Municipal Aquatics Center in Gwangju, South Korea, on July 21, 2019. (Photo by Ed JONES / AFP)

Forrás: Ed JONES / AFP

Hiába úszott vasárnap világcsúcsot Adam Peaty a férfi 100 mell elődöntőjében, Kvangdzsuban mindenki a kínai Szun Jang győzelméről, valamint Mack Horton tiszteletlenségéről beszél – írja az Origo kiküldött munkatársa Kvangdzsuból.

A 400 gyors olimpiai bajnoka második lett a kínai sztár mögött, de az eredményhirdetésen nem állt fel a dobogóra. Ennek persze oka is volt: Jangot mindenki csalónak tartja. Egyszer már eltiltották doppingvétség miatt, később olyan is volt, hogy elmenekült az ellenőrök elől,

idén januárban pedig állítólag egy kalapáccsal verte szét saját vérmintáját, hogy ne tudják ellenőrizni.

A WADA szerette volna eltiltani, a FINA azonban szemet hunyt az eset fölött. Ezek után – érthető módon – közellenség lett az úszók körében, hiszen egy bizonyított csalóról van szó, aki azonban a világ legnagyobb piacának számító Kínában valóságos nemzeti hős, Kvangdzsuba is több ezer honfitársa utazott el, hogy aztán minden úszása alatt a nevét kántálva biztassák.

Onnantól kezdve, hogy a személye önmagában márka, rá kicsit más szabályok érvényesek, ha úgy tetszik, egyenlőbb az egyenlőknél.

A WADA a Sportdöntőbíróságra vitte az ügyet, a tárgyalást szeptemberre tűzték ki, addig azonban Szun vígán úszkálhat, sőt, világbajnoki aranyat nyerhet, ahogy azt tette is vasárnap,

majd rettentő provokatív módon ünnepelt, a medencében egyedül maradva csapkodta a vizet. Az ausztrál Horton pedig így tiltakozott az egész ügy ellen, de a FINA már jelezte, hogy büntetésre számíthat.

A magyar úszóknak is megvolt a véleményük Horton akciójáról

Bohus Richárd, aki végül 18. helyen végzett 100 háton, így nyilatkozott:

Megvan Szun Jangról a véleményem, de nem mondanám el. Most a brazil Gabriel Santos is lebukott, ő ott volt a 4x100-as váltóban Budapesten, amikor másodikok lettek, mi meg harmadikok, akár még meg is tudnánk óvni. Néhány hónapot kapott, komolyan... Sok emberről tudjuk, hogy cuccoznak, de mit csináljunk? Undorító sajnos, ami itt zajlik, tudjuk, hogy csalók ellen úszunk, akkor mi értelme van a sportnak? A legtöbben a fél életüket az uszodában töltik, aztán jönnek olyanok, akik heti háromszor edzenek, mellé szúrnak valamit és ennyi.

Kozma Dominik a 200 gyors ötödik futamában versenyzett, egy pályával mellette pedig a már említett Szun Jang úszott. Kozma az első száz után a 4. helyen haladt, sőt, 150-nél már vezetett! Komoly tempót diktált, de az utolsó 10 méteren Szun és Kyle Chalmers is megelőzte, viszont így is harmadik lett 1.46.55-ös idővel, összesítésben pedig 8. lett, azaz magabiztosan jutott tovább.

Az úszónak a botrányról is megvolt a véleménye:

Én talán felálltam volna a dobogóra, nem tudom. Dettinek biztosan gratuláltam volna, ő óriásit úszott. Szunt ignorálni kell, de igazából senki nem ismeri, nem beszél vele, teljesen más, mint a többiek. És ez így is marad addig, amíg nem tisztázza magát, egyelőre mindenki annyit tud, hogy ő valószínűleg darabokra törhette a fioláit. Ha én kétszer nem vagyok ott az ellenőrzésen, eltiltanak, és nem is hónapokra, hanem 1-2 évre. Mindig a kis országokkal statuálnak példát. A brazil is anabolikus szteroidokkal bukott le, de nyilván ott lesz az olimpián...

Borítókép: az ominózus pillanat: Hack a földön, Szun Jang és Detti a dobogón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában