nem nevettek

2018.05.30. 06:09

Beszüntették a népszerű vígjátéksorozatot egy Twitter-bejegyzés miatt

Az amerikai ABC televízió kedden megszüntette a Roseanne című népszerű vígjátéksorozatát, mert egyik főszereplője, Roseanne Barr színésznő rasszista Twitter-bejegyzést tett közzé.

(FILES): In this file photo taken on January 08, 2018 actress Roseanne Barr attends the Disney ABC Television TCA Winter Press Tour in Pasadena, California. US television network ABC on Tuesday, May 29, 2018 canceled the hit working-class comedy "Roseanne," after its star Roseanne Barr aimed a racist tweet at a former advisor to Barack Obama. The 65-year-old sitcom actress -- a vocal supporter of President Donald Trump who has used Twitter to voice far-right and conspiracy theorist views -- took aim at the aide, Valerie Jarrett, in a post that read: "Muslim brotherhood & planet of the apes had a baby = vj." / AFP PHOTO / VALERIE MACON

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Valerie Macon

„A Muzulmán Testvéreknek és a Majmok bolygójának van egy kisbabája, és ez vj” – írta mikroblog-bejegyzésében a színésznő, Valerie Jarrettre, az előző amerikai elnök, Barack Obama belpolitikai főtanácsadójára utalva, a Muzulmán Testvérek nevű egyiptomi politikai szervezet és a Majmok bolygója című, 1968-as film említésével. Valerie Jarrett Iránban született afroamerikai szülők gyermekeként, és chicagói politikus, aki Obamával már chicagói politikai karrierje kezdete óta együtt dolgozott.

A színésznő ugyan a közfelháborodás hatására bocsánatot kért, de

az ABC azonnali hatállyal felbontotta vele a szerződést.

„Roseanne Twitter-közleménye undorító, visszataszító és nem fér össze értékrendünkkel, ezért úgy döntöttünk, hogy a sorozatot beszüntetjük” – írta közleményében Channing Dungey, az ABC szórakoztató műsorokért felelős elnöke.

A Twitter-bejegyzést Barr azóta törölte, és nyilvánosan bocsánatot kért Valerie Jarrett-től.

„Őszintén sajnálom a rosszízű viccelődést a politikájáról és a megjelenéséről”

- írta. Valerie Jarrett az MSNBC-televíziónak nyilatkozva elmondta: Bob Iger, az ABC anyavállalata, a Disney vezérigazgatója telefonon, személyesen kért bocsánatot tőle. „Sok mindent megtanít nekünk ez a pillanat” – fogalmazott az ügyről Jarrett a televíziós interjúban, és azt hangsúlyozta, hogy a maga részéről ugyan jól van, de aggódik azok miatt, akikért senki nem emeli fel a szavát, akiknek senki nem kel a védelmére. Az amerikai film- és televíziós világban egymás után emelik fel szavukat a művészek a rasszista megnyilatkozás ellen. Az ABC döntése után az ügynöksége is törölte kliensei sorából a vitatott színésznőt.

Az amerikai lapok emlékeztetnek rá, hogy Roseanne Barr az elmúlt napokban több ismert személy ellen intézett kirohanásokat a Twitteren. A Clinton-házaspár lányáról, Chelsea Clintonról például azt állította, hogy George Soros egyik rokonához ment férjhez. Sorosról azt írta, hogy náci kollaboráns volt. Élesen bírálta Barack és Michelle Obamát is, mert a napokban szerződést írtak alá a Netflix műsorgyártóval egy, a tervek szerint több évig futó önálló műsor készítéséről.

Barr Chelsea Clintontól is bocsánatot kért, de kedden este közölte: nem hagy fel a Twitterezéssel.

Borítókép: Roseanne Barr, a kirúgott színésznő

AFP PHOTO / Valerie Macon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!