Ladik

2013.04.10. 20:01

Győzött a Purlitzer Penna

Kecskeméti gimnazistáknak termett babér a tegnap zajlott Ladik médiavetélkedő megyei, szóbeli fordulóján. „Bulira vették”, de bevált a stratégia.

Popovics Zsuzsanna

A Petőfi Népe által meghirdetett „Lapot a diákoknak!” vetélkedő előfordulóin számos csapat vett részt szerte a megyéből. Közülük a legjobban teljesítő öt kapott meghívást Kecskemétre, hogy összemérje elméleti és gyakorlati tudását médiaismeretből. A versenynek ezúttal a Cifrapalota adott otthont.

Az első feladatok megoldása még izgulósra sikerült, de később mindegyik csapat magára talált. A gyerekek utólag a húzósabb feladványok közé sorolták a címlapírást, a média-totót és a szövegértést. A bemutatkozásnál kiderült, hogy a bajai Evakuált Ladik csapat nem megy a szomszédba humorért, az apróhirdetés-írásnál, hogy ütős szlogenért sem.  A tavalyi megyegyőztes Lakifaktor (Lakitelek) bevallottan győzelemre készült, ennek megfelelően gyorsan és kreatívan dolgozott. A Parapácsok (Szabadszállás) az aprólékos és pontos munkában jeleskedtek, a Tollforgatók (Szeremle) igazi csapatként működött, ha tapsolni kellett, ők bíztatták leghangosabban egymást. A Purlitzer Penna rímfaragásban, memorizálásban volt kiváló, továbbá hatékonyan dolgoztak egymás keze alá.

A hétfordulós verseny során maximum 120 pontot lehetett gyűjteni, az első három helyezett csapatnak sikerült száznál többet. A végeredmény: 1. helyezett – Purlitzer Penna (Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét), 2. helyezett – Lakifaktor (Eötvös Általános Iskola, Lakitelek), 3. helyezett – Evakuált Ladik (Szent László ÁMK, Baja), 4. helyezett – Tollforgatók (Szeremle - Dunafalva ÁMK, Szeremle), 5. helyezett – Parapácsok (Petőfi Sándor Általános Iskola, Szabadszállás).

A 7. és 8. osztályos tanulók számára indított országos médiavetélkedőt több megyében is meghirdették. A legjobb csapatok jutnak a végső, májusban megtartandó döntőbe, melyet az Axel Springer Kiadó szervez. Mivel a feladatok zömmel egységesek, a Kecskeméten tegnap megtartott első megyei döntő feladványait nem ismertetjük.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nevetésből nem volt hiány a döntőben
[/caption]

A jó hangulatú, izgalmas fordulatokban gazdag vetélkedőn háromtagú zsűri értékelte a gyerekek munkáját: Ökrös Csaba, a Petőfi Népe felelős szerkesztője, Kovács Nikolett, az Axel Springer – Magyarország Kft. Fejlesztési Igazgatóságának projektmenedzsere, valamint Szabóné Bognár Anikó, a Katona József Múzeum osztályvezetője, a Cifrapalota vezetője.

Az eredményhirdetésen a zsűrielnök Ökrös Csaba elmondta, mivel csak egy győztes lehet, a dobogón pedig csak három hely kiadó, minden verseny végén vannak boldogok és kevésbé azok. „Ettől függetlenül valamennyien kiválóan teljesítettetek, abszolút megálltátok a helyeteket, büszkék lehetnek rátok tanáraitok, iskolatársaitok” – fűzte hozzá.
A győztes Purlitzer Penna csapat felkészítő tanára, Brenyóné M. Zsuzsanna tanórái miatt nem tudott jelen lenni a versenyen. Lelkes diákjai sms-ben üzenték neki, hogy nyertek, irány az országos döntő! A gyerekek elmondták, eleget tettek a tanárnő azon kérésének, hogy legyenek humorosak. „Bulira vettük, de bejött! Az országos döntőre nem számítottunk, de reméljük hétköznapra esik, és akkor már megérte itt lennünk” – folytatták az örömködést a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákjai.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A megyei döntőben résztvevő öt csapat tagjai a Cifrapalota Pávás termében
[/caption]

Az öt fős csapatok és mentoraik az új ismeretek és élményekkel mellett értékes ajándékokkal is gazdagodtak. A diákok felkészülését egy-egy pedagógus is segítette: Lakitelekről Csinger Andrea, Bajáról Radváné Bartos Erzsébet, Szeremléről Bárányné Horváth Mária, Szabadszállásról Jánosi Erzsébet és Kecskemétről Brenyóné M. Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!