Kultúra

2016.09.21. 14:21

Vonatok a házban

Az Európai Mobilitási Hét nyitányaként, vasúttörténeti kiállítás nyílt a helyi művelődési házban.

Tapodi Kálmán

– Magam is vasutas voltam a nyugdíjazásomig, de nem tudok azóta sem elszakadni a sínek mellől – mesélte Nagy József, MÁV főtanácsos, a kiállítást összeállító Vasúttörténeti Alapítvány alapítója. A tárlatnyitó közönsége megtudhatta tőle, hogy 1963-ban a kecskemét-kiskunmajsai keskenynyomtávú vonalon indult a vasutas pályafutása, ahol szerelőként, fűtőként és mozdonyvezetőként is dolgozott.

– Nagyon sok szép emlékem van abból az időszakból. Persze akkor fiatalabbak voltunk és szinte soha nem lehetett ellenállni a szép szanki lányok kérésének, akiknek szinte bárhol lehetett le-, vagy felszálló helyük. A hajnali járatokra megrakott kosarakkal érkező kofákra is emlékszem, akik néha mindent eladtak az állomásokon, mire megérkeztünk Kecskemétre – idézte az öt évtizeddel ezelőtti emlékeket Nagy József.

A Kecskeméti Gazdasági Vasút Bugacon át Kiskunmajsáig vezető vonalát 1928-ban nyitották meg. A kiskőrösi szárnyvonalat, ami Törökfáinál ágazik el 1952-ben adták a forgalomnak. – Érdekes, hogy mindkét vonal pontosan 52-52 km-es volt, ahol napi három vonatpár közlekedett. Sajnos, 2009. december 12. óta nem közlekednek a kecskemét-majsai vonalon vonatok, de társaimmal együtt a mai napig harcolunk, hogy ne legyen az enyészeté ez a kisvasúti vonal. A „bugaci kispöfögő”, ahogy azt Móricz Zsigmond elnevezte, megmentéséért mozgalmat indítottunk, hogy legalább turisztikai céllal újrainduljon a kisvasút. Évek óta reménykedünk is minden olyan kezdeményezés mellé odaállunk, ami segíti ezt a törekvést, hiszen alapítványunk egyik célkitűzése ez, amit ez a kiállítás is szolgál – tette hozza Nagy József.

Az ünnepélyes megnyitón Varga Ferencné szanki alpolgármester is nosztalgiával emlékezett azokra az időkre, amikor a községben élők számára a kisvasút volt a legfőbb közlekedési eszköz, amivel eljuthattak Majsára, vagy éppen Kecskemétre. Legkedvesebb emlékeként idézte, hogy a későbbi férjét is a kisvonaton ismerte meg.

Rajzokon már újraindult a „kispöfögő”

A szanki általános iskolások a rajzaikon már újraindították a kisvonatot. A kispöfögőt ugyan kevesen láthatták közülük, de a gyermeki fantázia előtt nincs akadály, így ügyes alkotások érkeztek a helyi művelődési ház által meghirdetett pályázatra. A rajzokat kiállították és a nyertesek az alsó tagozatos Turán Ákos, a fölsős Bartucz Máté, valamint a különdíjas Czinkóczi Ákos okleveleket és jutalmakat vehettek át a vasúttörténeti tárlat megnyitóján.

Tapodi Kálmán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!