Kultúra

2016.09.25. 10:44

Címere örök emlék marad

Sosem késő alkotói munkába fogni. Lehet fiatalon, felnőttként és nyugdíjasként is új hobbinak, szenvedélynek hódolni. Ezt bizonyította be Szórád Istvánné Ica néni is.

Sebestyén Hajnalka

A község szeretett tanítónője nyugdíjba vonulása után fedezte fel az alkotói munka szépségét, elsősorban az üvegfestés ejtette rabul. Haláláig nagyon sok szép munka került ki a kezei közül, többek között a község címerét is megalkotta. A tavaly elhunyt tanárnő részére az önkormányzat „Ágasegyházáért Emlékérem” posztumusz kitüntetést adományozta a közelmúltban megtartott falunapon, az évtizedes tanítói munkája, lokálpatrióta elkötelezettsége és gyönyörű alkotásai elismeréseként.
Alkotásait a falunapon bárki megcsodálhatta egy kiállítás keretében. Férje, Szórád István ezzel is szerette volna népszerűsíteni, hogy minél többen kedvet kapjanak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, legyen az bármilyen kézműveskedés vagy alkotói tevékenység. Mindenkit arra ösztönözne, hogy ne féljen, vágjon bele bátran. Ica néni alkotásaiból a címerek állandó helyre kerülnek, és a Faluházban bárki bármikor megcsodálhatja. A többi alkotást pedig Szórád István mutatja be szívesen az érdeklődőknek.

Szórád Istvánné pályáját nevelőként abban az ágasegyházi tanyasi iskolában kezdte, ahol egykor általános iskolai tanulmányait végezte. 21 éves korában férjhez ment és kettő fiúgyermekük született, akik ma példaértékű egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkeznek. A petróleumlámpás világban, ahol csak azzal világítottak, nem volt könnyű az életük a gyermekek nevelése mellett, és úgy döntöttek, hogy Ágasegyházán építenek házat.

Pályafutása alatt tanítványaival számtalan szakmai sikereket ért el. Mindenki szerette és tisztelte. Három évig igazgató, és több mint húsz évig igazgatóhelyettes volt. A neveléssel töltött utolsó 8 évében képezte át magát a német nyelvre. Ezzel is bizonyította, a nyelvtanulás sem lehet korfüggő.

Nyugdíjasként is aktívan közreműködött a község életében. A művészi tehetségének köszönhetően pedig elsajátította az üvegfestést. Füredi János polgármester kérte fel, hogy készítse el Ágasegyháza címerét, melyet megtisztelésnek vett, így egy csodálatos címert készített el üvegfestéssel. A címert később gobelin alkotással is örömmel kezdte el, de sajnos betegsége miatt már nem tudta befejezni.

A gobelin címert végül idén fejezte be Bús Lászlóné. Ez a címer az üvegfestetthez hasonlóan a Szórád Istvánné által gyakran látogatott faluház klubhelyiségében mutatják be állandó kiállítás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!