Kultúra

2013.12.01. 17:23

Száz éve született a legendás színházigazgató

A száz éve született Radó Vilmos színidirektorra emlékeztek szombaton Kecskeméten.

Hraskó István

Születésének 100. évfordulója alkalmából Radó Vilmosra, a kecskeméti Katona József Színház egykori legendás igazgatójára, örökös tagjára, Kecskemét díszpolgárára emlékeztek szombaton a hírös városban. A színház társulata a színház melletti emlékhelynél tartott megemlékezést,  beszédet Sirkó László színművész mondott.

Délután Az örök Életű Kecskeméti Színházművészetért Alapítvány rendezett ünnepi emlékestet a Szentcsalád Plébánia közösségi termében.
– Nem bánnám, ha a mai délután érzelmes fieszta (bár az ünnepelt csodabácsinak bőven dukálna ünneplés és imádat) tudományos kutatói kongresszussá alakulhatna át. Amely megbeszélés témája néhai Radó Vilmos egykori, akkori és örökös direktor spiritualitása, mesterembersége, mesteri embersége, férfibája, szeretni tudása, humora és humanitása, bátorsága és cselező képessége, finesze és szakmai fitnesze, fegyelmezetlen fegyelme és gyöngédsége, az esendőség szeretetet és feloldozást egyszerre igénylő képességét praxisnak kezelő tudása lehetne – mondta emlékező beszédében Székhelyi József Jászai Mari-díjas színnűvész, akinek karrierje a kecskeméti Katona József Színházban indult, Radó Vilmos direktorsága idején.
A neves igazgató Székhelyi szerint afféle „teatro gogol" volt, akire sok neves mai színész jó szívvel gondolhat.

– Igen, mi mindannyian az ő köpönyegéből bújtunk elő. Mércéje a mércénk volt, maradt és lesz, akár játszunk, akár rendezünk, akár direktorálunk vagy statisztálunk. Mert olyan is volt ő, mint a legnagyobb felfedezők egyike, mint mondjuk Arkhimédész. Így hangzik Radó Vilmos törvénye: minden színházba mártott test a súlyából annyit veszt, mint amennyi az általa kiszorított Radó-redő függönyön, kelléken, maszkokon és a lelkekben – zárta szavai Székhelyi József.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!