Kultúra

2013.08.26. 16:05

Kopjafa áll a központi parkban

Címkék#Csikéria

A nemzeti ünnepen négyféle rendezvényt: aratóünnep, búcsú, új kenyér ünnepe és kopjafa-avatást tartottak a községben.

Juhász Jenő

A település központjában lévő parkban megtartott ünnepségen Neszvecskóné Bugán Erika mondott ünnepi beszédet. A kopjafa-avatással kapcsolatban kiemelte, hogy az emlékmű felállítását Šálek Csaba plébános kezdeményezte. Az ötletet az önkormányzat is jónak találta és így közös összefogással egy év leforgása alatt elkészülhetett az alkotás. A település első embere elmondta, hogy ezzel az emlékművel azokra szeretnének emlékezni, akik Csikéria történetében jelentős szerepet töltöttek be. Nem konkrét személyekre, hanem inkább az eseményekre emlékeznek. Így például az első és a második világháború hőseire, a Don-kanyar áldozataira, az 1956-ban disszidáltakra és a kitelepítettekre.

Az ünnepi beszéd elhangzása és a szimbólumok bemutatása után Šálek Csaba plébános és Tóth Árpád református lelkész megszentelte és megáldotta a kopjafát. Az önkormányzat, kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek és magán személyek pedig koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!