Kultúra

2011.06.23. 09:56

Rekordot hozott a Múzeumok Éjszakája

Elkészültek a múlt hétvégi Múzeumok Éjszakájának kecskeméti statisztikái. Eszerint rekorddöntögető volt az idei esemény: több helyszín és program volt, mint valaha, s ezzel együtt a látogatók száma is csúcsot döntött. 40 helyszínen összesen 58 ezren fordultak meg, ami azt figyelembe véve is óriási szám, hogy egy-egy látogató átlagosan 3-5 eseményt keresett fel egymás után.

Rákász Judit

– Fantasztikus hangulat volt, a siker közös eredményünk – mondta Loránd Klára, az esemény egyik fő szervezője. – Jó hír, hogy egyértelműen családi rendezvénnyé vált a Múzeumok Éjszakája. A retrobusz kora esti járatain az utasok 30 százaléka 6 év alatti gyermek volt! A közönség életkori megoszlása sem tanulságok nélküli: a látogatók több mint fele 40 év alatti volt.

– Fontos tapasztalat, hogy óriási az igény a programokra. Szerencsére nem szűkölködtünk érdekes eseményekben, hiszen a látogatók 191 program közül választhattak ezen az éjszakán.

A Múzeumok Éjszakájának statisztikáját az európai gyakorlatnak megfelelően két eltérő számítás alapján állítják össze. Egyrészt számolják az egyes helyszínekre belépők számát, másrészt feljegyzik azt is, hányan vesznek részt a helyszíneken található programokon. Utóbbi szerint Kecskeméten összesen 116 ezer 842-en éltek a különböző lehetőségekkel, ami nem csak országos összehasonlításban imponáló szám. S amely jelentősen meghaladja a tavalyi 108 ezres látogatószámot.

Töretlen a retrobuszok népszerűsége: a kilenc buszra közel 1200-an váltottak jegyet, s egy-egy utas átlagosan háromszor pattant fel a járatokra. Azok a helyszínek vonzották a legtöbb érdeklődőt, ahol érdekes elfoglaltságokat kínáltak a szervezők. Az új helyszínként bekapcsolódó Kecskeméti Főiskola csillagvizsgálójára például olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy az esti órákban másfél órát kellett várni a bejutásra. De ki lehetett volna tenni a megtelt táblát a Bozsó Gyűjteményre és a Leskowszky- hangszergyűjteményre is. A tapasztalatok szerint a legtöbb látogató nem vaktában vágott neki az éjszakának, hanem előre megtervezett útvonal szerint járta az intézményeket.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!