Kultúra

2011.01.27. 11:12

Hétfőn másodszor is elítélik Zuschlag Jánost és társait

Hétfőn hirdetnek jogerős ítélet Zuschlag János és társai ügyében a Szegedi Táblabíróságon. Az egykori szocialista politikus számára a tét nem csekély: ha másodfokon is megállapítják, hogy bűnszervezetet működtetett, akkor még évekig rács mögött marad. Ellenkező esetben már az idén kiszabadulhat.

N. N. M.

Több mint 80 tárgyalási nap után született meg az első fokú ítéletet tavaly március 31-én Zuschlag János és 16 társa büntetőügyében a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Mint ismert: a szocialista párt egykori országgyűlési képviselőjét folytatólagosan elkövetett csalás, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, több rendbeli bűnpártolás, illetve magánokirat-hamisítás miatt ítélték el 8 év 6 hónap börtönbüntetésre. Mivel a Kecskeméten ítélkező Fodor Endre szerint a fővádlott a társaival bűnszervezetként követte el a cselekményeket, ezért az elsőfokú döntés úgy szólt, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A Bács-Kiskun megyei Bíróság elrendelte azt is, hogy el kell kobozni a Zuschlag János tulajdonában lévő – mintegy 50 millió forintot érő – gödöllői építési telket, és az OTP-nél vezetett bankszámláin lévő pénzét; valamint az édesanyja nevén szereplő szentendrei luxuslakást is, ami - a bíróság szerint - tulajdonképpen a szocialista politikusé volt.

Nem véletlen, hogy Zuschlag és a társai is azonnal fellebbeztek a kecskeméti ítélet ellen. Mindemellett 14 vádlott esetében – köztük van az ex-szocialista politikus is –, az ügyészség szintén fellebbezett: súlyosbítást kérve. Ezért került a büntetőper másodfokon Szegedre, ahol január 11-én kezdődött és 14-ig tartott a másodfokú tárgyalássorozat.

Horányi Miklós szegedi fellebbviteli főügyész már az első nap hangsúlyozta, hogy Fodor Endre rendkívül alapos, jó bizonyítási eljárást folytatott le a Bács-Kiskun megyei Bíróságon, első fokon. Ennek ellenére a fellebbviteli főügyész fenntartotta az ítéletsúlyosbító fellebbezést. Mi több: Zuschlag esetében a „kényelmesebb” börtönfokozat helyett fegyintézeti végrehajtást kért.

Zuschlag ezzel szemben az utolsó szó jogán kijelentette, hogy szerinte Fodor bíró példát akart vele statuálni. Ezért önkényesen értelmezte a tanúvallomásokat, és olyan ügyekkel is foglalkozott, ami nem volt a vád tárgya. Az ex-politikus elismerte viszont, hogy elkövette a csalást, de úgy fogalmazott: az elmúlt 20 év minden bűnét és hibáját nem lehet kizárólag rá terhelni. Tagadta, hogy a bűncselekményt üzletszerűen, vagyoni haszonszerzési céllal követték volna el, és cáfolta, hogy bűnszervezetként működtek. Valamint tagadta azt is, hogy a nyomozási szakban befolyásolta volna az igazságszolgáltatás munkáját.

Január 14-én a táblabíróság ítélethirdetésre napolta el a Zuschlag-pert. Az ítélethirdetés január 31-én, hétfőn délelőtt 10 órakor lesz a Szegedi Ítélőtábla dísztermében. Az előzetes médiaérdeklődés ezúttal is óriási. Összesen harminc újságíró, televíziós stáb, illetve fotós vesz részt az eseményen, ahol jogerős döntést hirdetnek majd Zuschlag János ügyében. Ha marad a bűnszervezeti elkövetési mód, akkor az ex-szocialista politikus büntetése lényegesen nem változhat. Tényleges enyhítést csak akkor remélhet, amennyiben „sima” csalássorozatnak minősítenék az ügyét. Ekkor ugyanis legfeljebb 3-4 évi szabadságvesztést kaphat, ami annak fényében, hogy éppen 3 éve és 4 hónapja helyezték előzetes letartóztatásba Kecskeméten, már akár kitöltöttnek is mondható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!