Kultúra

2011.01.17. 17:16

Eltemették Gyólay Viktóriát

Barátai, rajongói búcsúztak hétfőn Gyólay Viktóriától, a kecskeméti színház egykori primadonnájától, aki 31 éven át volt tagja a társulatnak, s ezalatt 168 zenés előadásban játszott főszerepet.

Rákász Judit

Mintegy kétszázan kísérték utolsó útjára Gyólay Viktóriát hétfőn, a Köztemetőben. A kecskeméti teátrum legendás primadonnája január 5-én hunyt el, életének 83. évében. Temetésén barátai, rajongói énekszóval búcsúztak tőle. A ravatalozónál felhangzott néhány részlet azok közül a felvételek közül, amelyek a művésznő hangját őrzik. A színház társulata nevében Sirkó László színművész mondott búcsúbeszédet a szertartáson.

Gyólay Viktória 1927. február 16-án született Szegeden. 1947 és 1949 között a Szegedi Nemzeti Színház Operett Társulatának tagja volt, a híres karmester, Vaszy Viktor felfedezettje. 1949-ben került a hírös városba, ahol gyorsan híre ment, hogy új primadonna érkezett a színházba, akinek olyan szép a hangja, hogy a színház melletti iskolában kitárják az ablakokat, ha skálázik. 1980-ig volt a társulat tagja, s ezalatt 168 zenés darabban - köztük operákban - játszott főszerepet. Kollégái, művésztársai csak úgy emlegették: A HANG. 1963-ben Jászai-díjjal tüntették ki.

Legendás volt magánélete: férjével, dr. Steczik Aurél bűnügyi orvosszakértővel több mint 40 éven át éltek boldog házasságban. 17 évvel ezelőtt veszítette el őt, s a magány nehéz teher volt számára.
2010-ben a Kecskeméti Színészmúzeumnak adományozta a Lordok Házában lévő lakását, hogy halála után ott helyezzék el a színészmúzeum gyűjteményét. A múzeum hivatalos neve: Gyólay Viktória Színészmúzeum. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyólay Viktóriát mintegy kétszázan búcsúzták
[/caption]

Az utolsó vele készült interjú december 6-án jelent meg a Petőfi Népében – ebből olvashatnak rövid részletet: 
– Mindenki tudta, hogy előadás után én vagyok az első, aki kijön a színészbejárón – mesélte. – Repesve futottam haza a férjemhez. Mostam orvosi köpenyeit, hófehér ingeit. A hétfők igazi ingyen cirkuszok voltak nálunk. Aznap nem volt előadás, függönyt mostam, ablakot tisztítottam, mindent egy nap alatt akartam elvégezni. Nem kellett nekem bejárónő! Sokan csodálkoztak, hogy bírom. Nem tudhatták, hogy én csak négy órát alszom.

Ezek is érdekelhetik