Kultúra

2010.05.19. 14:08

Kasztrált plázakandúrokká válnak a férfiak?

Ma ünnepeljük a nemzetközi férfinapot. Bizony, bármilyen furcsának tűnik, van ilyen. Az ünnep kapcsán azt a kérdést boncolgatjuk, vajon mire számíthat ma egy tipikus magyar férfi?

fmh.hu

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával többek közt a férfiak egészsége, a nemek közti egyensúly megteremtése érdekében. A másik fontos cél az volt, hogy a nap megtartásával javuljon a nemek közti kapcsolat, állítsanak példaképet a férfiak közül.

A nap alkalom arra, hogy megünnepeljék a férfiak által elért eredményeket, elismerjék az áldozatot, amelyet férfiként, apaként, férjként hoznak a családban, és naponta a munkahelyükön, a közösségekben. Az elmúlt években ünnepelték a férfiakat iskolákban, nyilvános szemináriumokon, templomokban, békés felvonulásokon. Ennek ellenére a legtöbben, mit sem tudtak e napról. Véleményük viszont volt. Ki azt mondta az fmh.hu-nak, hogy az egész esztendő az övék, különösen a hétvégék, amikor minden róluk szól, kiszolgálják őket. Mások talán ma – hallva  a férfinapról – ajándékot, édességet visznek párjuknak.

Hogy mindezt  megteszik-e a hölgyek, akik többen vannak, mint a férfiak, azt nem tudjuk. Egy friss felmérés szerint (KSH), hiába halnak előbb, hiába dohányoznak, isznak többet, és sokkal több köztük az elhízott,  mégiscsak a férfiak az egészségesebbek. A Központi Statisztikai Hivatal idei adatai szerint amíg a nők háromnegyedének, addig a férfiak kétharmadának van csak  tartós betegsége.

De vajon mire számíthat ma egy tipikus magyar férfi? Nagyobb az esélye, hogy élete folyamán legalább egyszer elválik, magas vérnyomással küzd,  szívinfarktusa is előbb lesz, mint a nőnek, érrendszeri és koleszterinproblémái lesznek, s még mindemellett kevesebb időt is tölthet ezen a bolygón. Arról nem is beszélve, hogy manapság vajmi kevés fogalma lehet arról, mit is várnak el tőle férfiként. Mást akar tőle az anyja, mást a társa, mást szuggerál a reklámipar, és mégis érzi  valahol mélyen, hogy nem véletlen a vers, amit gyermekkorában tanítottak neki: „tűzoltó leszel, s katona, vadakat terelő juhász... ” vagyis férfi, aki  megállja a helyét az életben, hasznos a társadalom és a családja számára egyaránt. Így, nagy betűkkel: FÉRFI  vajon létezik-e, vagy ez is kultúra- és korfüggő, sztereotipizált idealista álomkép?

A férfiak össze vannak zavarodva: a szerepek megváltoztak és mégsem – a nők igazi férfit akarnak, mégis át akarják venni az irányítást.
Olyan férfira vágynak, aki mellett biztonságban érzik magukat, ám manapság egyre több nő veszi át az irányítást a kapcsolatokon és a családokon belül is – mesél első hallásra ambivalensnek tűnő tapasztalatairól az fmh.hu-nak Velez Csaba párkapcsolati szakértő, pszichológus, aki szerint ez megzavarja a hagyományos szereposztást.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha a nők átveszik az irányítást, de akkor ne csodálkozzanak azon, ha metroszexuális plázakandúrokat nevelnek
[/caption]

– Lehet ugyan, hogy egy kapcsolat kezdetén hízeleg a férfi hiúságának, ha udvarol neki a nő, de később ez a fajta férfias tulajdonság már zavaró tényező – vélekedik. – A párkapcsolati tanácsadásaimon is azt tapasztalom, hogy szimbolikusan ugyan, de a nők szinte kasztrálják a férfiakat. Vagyis megfosztják a férfit a neki szánt hagyományos szerepektől, ezzel leértékelve őt, illetve a családban, kapcsolatban betöltött pozícióját. Egyébként viszont alapvetően nem baj, egyszerűen csak kortünet, hogy a nők átveszik az irányítást, de akkor ne csodálkozzanak azon, ha metroszexuális plázakandúrokat nevelnek ki a következő generációknak. 

Márpedig a férfi a társadalomban, kapcsolatrendszerében betöltött helyzete alapján határozza meg magát, s ezt erősen befolyásolja a minta, amit családjából hozott. Az édesanya mint nő, illetve ahogyan az apa az anyával bánt, előrevetíti a fiú későbbi szerepvállalását, nőkhöz való viszonyát, önbizalmát – mondta a pszichológus. Az emancipáció éppen ezért nem csak a nők életét változtatta meg gyökeresen, de a következő évtizedekben felnevelkedő férfinemzedék számára is új utakat nyitott.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ugye senki sem akar ilyen férjet látni a fürdőszobájában?
[/caption]

Éppen ezért, kedves hölgy olvasóink, becsülje meg mindenki a FÉRFIT, aki mellette van! Ne akarja elnyomni, megváltoztatni, inkább lepje meg valami kedvességgel május 19-én, és vigyázzon egészségére, legyen bármilyen korban! Ennyit tehet az ügy érdekében...

Ezek is érdekelhetik