Kultúra

2008.09.26. 18:14

Gogol: Az őrült naplója - A Katona József Színház bemutatója

Gogol kérdése izzóan mai: mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk. A nézők az igazi irodalom és a színház találkozásának lehetnek tanúi.

Baon,hu

Nyikolaj Vasziljevics Gogol (1809-1852) a népmesei hősök ártatlanságával érkezett Pétervárra, mintegy szerencsét próbálni. Ám mennél jobban kiismerte magát, annál inkább érezte otthontalanságát a nagyvárosban, ahol az ember őrlődik és felőrlődik ábrándjai és a külvilág, képzelgései és a köznapiság között. Álmok és víziók, amelyek megsemmisülnek, nevetségessé válnak a nappal kiábrándító közönségességében. Ez az élmény – a meghasadt létezés élménye – jelenik meg valamennyi pétervári elbeszélésében. Ezekben a „hivatalnoknovellákban” az élet: ésszerűtlenségek halmaza, amelyben a valóság mint rögeszme (Az orr), a rögeszme pedig mint valóság tükröződik (Az őrült naplója). A történet hőse őrült egy őrült világban – és szereti a színházat.

Gogol művészete a színpadon – igazi ünnep. Hatását jól jelzi Dosztojevszkij mondása: „Mindnyájan Gogol Köpenyéből nőttünk ki.”

Fordította: Makai Imre
Popriscsin: SIRKÓ LÁSZLÓ
Díszlettervező: MIRA JÁNOS                            
Jelmeztervező: DŐRY VIRÁG
Irodalmi munkatárs: MAGYAR FRUZSINA  
Dramaturg: GYERGYÁDESZ LÁSZLÓ
Filmes: BORI TAMÁS   
Súgó: BA ÉVA
A rendező munkatársa: SIRKÓ ANNA

Rendezte: ÁDÁM TAMÁS

Bemutató: 2008. szeptember 28-án, vasárnap este 7 órakor a Ruszt József Stúdió Színházban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!