Kultúra

2008.02.05. 11:45

Műholdról figyelték a 110 millió dolláros Munkácsy-szállítmányt

Tegnap egy légkondícionált kamion meghozta Kecskemétre a Munkácsy-kiállítás képeit.

B.F.I.

Izgatott várakozással töltötték a kecskeméti Munkácsy-kiállítás szervezői tegnap a délelőttöt. Fél tizenkettőre végre leparkolt a műalkotások szállításával foglalkozó Hungart Logistic Kft. légkondícionált kamionja a Rákóczi út végén. A 110 millió dollárra értékelt rakomány a 35 Munkácsy-kép mellett hét kortárs festő egy-egy alkotását is tartalmazta, utóbbiakat a Bozsó-gyűjteményben állítják majd ki.

A képeket csupán egy gépkocsivezető és egy kocsikisérő hozta, a biztonságról műholdas figyelés gondoskodott. A Cifrapalotában a kiállításra felfogadott őrség védelme alatt vette át a műalkotásokat Laczkó János, a Katona József Múzeum igazgatója. Az épületet erre az alkalomra külön ellátták megfelelő riasztókkal és  kamerákkal, tehát a képek megnyugtató biztonságban vannak.

A kecskeméti Munkácsy-kiállításon a korábbiakhoz képest több festményt láthat a közönség. A Pákh Tibor tulajdonában lévő 34 kép mellett (amelyek közül egy már korábban Kecskemétre érkezett) a Katona József Múzeum, a Nemzeti Galéria és a békéscsabai múzeum két-két Munkácsy-képe is a falakra kerül. Békéscsabáról ma hozzák az alkotásokat Kecskemétre negyven darab korabeli Munkácsy-relikvia társaságában, így láthatja majd a közönség például a festő esernyőjét és szemüvegét is.



A Nemzeti Galériából már tegnap megérkezett a nagyméretű Golgota és a Krisztus Pilátus előtt, amelyek az ismert hatalmas trilógia két darabjának „redukciói", vagyis a művész által saját kezűleg készített kisebb másolatai. Ezeket a képeket az alacsony ajtók miatt csak a Cifrapalota udvarán keresztül sikerült a kiállítóhelyiségbe juttatni. Laczkó János múzeumigazgató hangsúlyozta, hogy nagyon készülnek a tárlatra, mert a kecskeméti közönség „megérdemli”, hogy nagy élményben legyen része.

A kiállítással párhuzamosan a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény helyiségeiben Munkácsy Mihály kortársainak alkotásait láthatja a közönség. Loránd Klára művészettörténész arról számolt be lapunknak, hogy a 42 kiállítandó kép felöleli a Munkácsy életére eső valamennyi stíluskorszakot, így a realisták mellett impresszionista festményeket is láthatunk majd. Tegnap Tornyai János, Rippl-Rónai József, Mészöly Géza, Iványi-Grünwald Béla, Deák Ébner Lajos, Csók István és Aggházy Gyula egy-egy alkotását rakta le a kamion a Klapka utcában. Természetesen láthatnak az érdeklődők Paál László képet is, de az később érkezik Kecskemétre.

A képekre irányított megvilágítás lesz

A Cifrapalotában már elkészült a kiállítótermek bordó/zöld festése is, ami a korhű szalonhangulatot szolgálja. A kiállítás rendezőjének, Gyarmati Gabriella művészettörténésznek, valamint Zalatnai Pál kivitelező grafikusművésznek másfél hét áll rendelkezésre, hogy a február 15-ei nyitásra minden készen álljon. A képek védelme érdekében nem lesz nagy rivaldafény, a műalkotások célzott megvilágítást kapnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!