Közélet

2016.11.18. 16:40

A Pallasz Athéné Egyetem szenátusa felülvizsgálja a tantárgyfelvételi díj kérdését

A Pallasz Athéné Egyetem ideiglenes intézményvezetője, dr. Ailer Piroska a Baon.hu-nak elmondta: a hallgatók visszajelzései miatt a szenátus december 1-jén napirendre tűzi a tantárgy újrafelvételi díj kérdését.

H. I.

Mint arról beszámoltunk, nagy felháborodást keltett a Pallasz Athéné Egyetem hallgatói között, hogy az új szervezeti és működési szabályzat szerint a hallgatók ezentúl a nem csupán vizsgára, hanem teljes értékű óraként felvett tantárgyak másodszori felvétele után is kötelesek 3-12 ezer forintos díjat fizetni.

Korábban azt írtuk, az új szabályzat szerint arra vonatkozik, aki több mint 4 éve, 2012. szeptember 1. előtt megkezdte tanulmányait. Jónéhány hallgató jelezte ugyanakkor a Baon.hu-nak, hogy később kezdett (2014-ben, 2015-ben), ennek ellenére most azt látja a Neptun rendszerben, hogy fizetési kötelezettséget írtak elő számára tantárgy(ak) második alkalommal való felvétele miatt. Ailer Piroska a Baon.hu-nak megerősítette: az új szabály a döntés hatályba lépése előtt tanulmányaikat megkezdett fiatalokra is érvényes.

Az interneten megindult egy békés demonstráció szervezése, péntek délelőttig több mint 230 hallgató jelezte részvételi szándékát.
A Neptunon (internetes felsőoktatási rendszer) ugyancsak péntek délelőtt dr. Ailer Piroska ideiglenes intézményvezető arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy az egyetem vezetőségéhez érkezett jelzések alapján a tantárgy újrafelvételi díj befizetési határidejét 2017. január 15-ig meghosszabbították. Azt is leírta, hogy az egyetem szenátusa december 1-i ülésén napirendre tűzi a térítési és juttatási szabályzat módosítását: „a Hallgatói Önkormányzat javaslatai alapján megvizsgáljuk az állami ösztöndíjas/állami finanszírozott hallgatókra vonatkozó méltányosabb tantárgy újrafelvételi díjak megállapításának lehetőségét” – szól a tájékoztató.

Az ügyben megkerestük az egyetem ideiglenes intézményvezetőjét, aki kérdésünkre hangsúlyozta: az új szabályzatot a két főiskola integrációjának előkészítése során tavasszal, a HÖK-kel is egyeztetve, velük egyetértésben alakították ki. Ezek után fogadta el azt július elsején az egyetem szenátusa – amelyben a HÖK is képviselteti magát -, majd az eljárásrendnek megfelelően elküldték a fenntartónak, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A tárca nem észrevételezte, azaz megfelelőnek találta a térítési és juttatási szabályzatot, így a tantárgy újrafelvételi díj fizetése kapcsán hozott változtatást sem kifogásolta. Ailer Piroska megjegyezte: a csomagban szereplő díjtételek között több is a hallgatók terheinek könnyítése jegyében, számukra kedvezően módosult. Egyebek mellett olcsóbb lett az utóvizsga és immár nem kell fizetni a jogviszonyon kívüli első államvizsgáért sem.

– A módosítás tehát szabályosan született, tartalmilag megfelel minden előírásnak, így kollégáim sem hibáztak tegnap a díjak kivetésével – jelentette ki az intézményvezető, hozzátéve: a hallgatók a szabályzat július 1-jei hatályba lépése, azaz négy és fél hónap alatt nem sérelmezték a most felháborodást kiváltó szakaszt (vélhetően a csütörtökön kirótt díjak révén ismerték meg).

Ailer Piroska elmondta, a hallgatók reakciói nyomán döntött úgy pénteken, hogy a december 1-jén összeülő szenátus foglalkozzon a kérdéssel.
– Szintén az eljárásrend része, hogy mivel a szenátus hozta a szabályzatot, ezért kizárólag ugyanez a testület változtathat rajta. Jövő héten egyeztetünk a Hallgatói Önkormányzattal a módosításról. Jelen pillanatban nem tudom konkrétan megmondani, milyen megoldást dolgozunk ki, de szóba kerülhet a tantárgy újrafelvételi díj módosítása, illetve olyan alternatíva is, mely szerint csak a harmadik és többedik újrafelvételnek legyen költsége. Reményeim szerint a szenátus elfogadja majd a javaslatot. Hangsúlyozni szeretném, hogy nyitottak vagyunk a hallgatók problémáira, felvetéseire, és igyekszünk megnyugtató megoldást találni – közölte Ailer Piroska.

Még nem tudni, lesz-e demonstráció

Az egyetem vezetése által közölt döntések (határidő kitolása, a díj felülbírálására tett ígéret) miatt az egyik szervező felvetette a facebookos hallgatói csoportban, hogy a hétfői demonstrációt napolják el, és ha érdemi, kellő mértékű változtatás nem lesz, akkor decemberben helyezzék ismét kilátásba a megmozdulást. Mások viszont ragaszkodnának ahhoz, hogy a demonstrációt, a GAMF-tól a PADMA-székházához történő sétát az eredeti hétfő délutáni időpontban tartsák meg, így mutatva, hogy az új szabályzat mennyire sérelmes számukra. Péntek délután elindult egy szavazás is a kérdésben.

 

H. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!