Közélet

2016.09.28. 20:10

Kezdődik a kisnépszámlálás

A Központi Statisztikai Hivatal október 1. és november 8. között népesség-összeírást tart, amely a lakosság 10 százalékát érinti. Megyénkben 25 ezer magáncím lesz érintett.

Popovics Zsuzsanna

A mikrocenzus célja, hogy aktualizálja a legutóbbi népszámlálások adatait, és képet adjon a lakosság életkörülményeiről, a családok főbb jellemzőiről, a lakásállomány főbb adatairól – hangzott el a témában tartott tegnapi kecskeméti sajtótájékoztatón.
Kocsis-Nagy Zsolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Szegedi főosztályának vezetője elmondta: az első mikrocenzust 1963-ban tartották, a legutóbbit 2005-ben. Ez a mintavételes adatgyűjtés segít abban, hogy a társadalomról két népszámlálás között eltelt időben is átfogó és reális képet kapjanak. Az idei népesség-összeírást a korábbinál jóval szélesebb körben, a lakosság mintegy tíz százalékán hajtják majd végre, így minden tizedik háztartás érintett lesz az összeírásban. Országosan 2148 településén 440 ezer címet és 500 intézetet érint a felmérés. Bács-Kiskun megyében 108 településen, közel 25 ezer kijelölt magánháztartást mérnek fel, és 27 intézetben (kollégium, bentlakásos szociális intézmények, börtön) kérnek adatokat az összeírók.

A mikrocenzus két kitöltési szakaszból áll. Október 1-9. között lesz lehetőség az internetes válaszadásra. A felmérésbe került személyek postai értesítőt kapnak. Ebben szerepel az az egyedi azonosító kód és jelszó, amely segítségével elérik az online kérdőívet a www.mikrocenzus.hu oldalon. Akinek nincs lehetősége a kérdőív online kitöltésére, azokat ezt követően számlálóbiztosok keresik fel október 10. és november 8. között. Az összeírók sem papíron, hanem laptopok, valamint tabletek segítségével végzik az összeírást.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kocsis-Nagy Zsolt és Czeglédi Tímea
[/caption]

Azoknak, akik bekerültek a mintába, törvény írja elő a mikrocenzus lakás- és személyi kérdőívének megválaszolását. Ezen alapkérdőívekhez öt kiegészítő tematikus kérdőív is kapcsolódik. Egy háztartásnak csak egyféle kiegészítő kérdőív kérdéseire kell válaszolni a felmérés során. A tematikus kérdőívek a társadalom rétegződését, az egyes foglalkozások presztízsét, a saját jóllétről alkotott véleményt, az egészségproblémából fakadó akadályozottságot és a nemzetközi vándorlást vizsgálják. A 2016-os mikrocenzus első eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal 2017 májusában teszi közzé.

Megkérdeztük, milyen arányban számítanak az online válaszadásra? A 2011-es népszámlálás idején Szegeden minden ötödik kérdőívet interneten töltöttek ki. Bíznak benne, hogy ezúttal Kecskemét is hozza ezt a 20 százalékos arányt – válaszolt a főosztályvezető.
 
Zöld szám
Akinek kérdése merül fel a mikrocenzussal kapcsolatban, tájékozódhat a KSH honlapján (www.ksh.hu/mikrocenzus2016), érdeklődhet a +36-80-200-014-es ingyenes zöld telefonszámon, továbbá írhat e-mailt a [email protected] címre.

Ezek is érdekelhetik