Közélet

2015.10.05. 20:31

Nem csak zöldek, madárbarátok is

A gátéri Zöld Óvodában különös hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Ezt bizonyítja az is, hogy az intézmény elnyerte a Madárbarát Óvoda címet. A madárbarátságot tanúsító táblát a napokban ünnepélyes keretek között leplezték le.

Vajda Piroska

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavaszi Zöld Óvoda táblaavató után, ismét újabb táblát avathatunk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ugyanis éves programunkat és munkánkat értékelve Madárbarát óvodává nyilvánította intézményünket – fogalmazott köszöntőjében Gulyásné Vida Gyöngyi az óvoda vezetője. Elmondta, elsősorban Meizl Ferencnek a Magyar Madártani Egyesület félegyházi vezetőjének köszönhetik, hogy madárbaráttá váltak. Feri bácsit két éve a „Ne légy jeti” környezetvédelmi pályázat keretében ismerhették meg a gyerekek. Ekkor madáretetőt, madárodúkat hozott az óvodának, és beszélgetett a gyerekekkel a madarakról.

– Ez a foglalkozás és a vele való beszélgetés ösztönzött bennünket arra, hogy madárbarát óvodává váljunk. Megnéztük a jelentkezés feltételeit és kiderült, hogy mi megfelelnénk ezeknek a kritériumoknak, hiszen évek óta etetjük télen a gyerekkel közösen a madarakat, óvodai nevelési programunk kiemelt fontosságot tulajdonít a környezet védelmének. Udvarunkon sok fa van, melynek többféle madár a lakója. Közben a tavasszal a kihelyezett madárodúkba megérkeztek az első lakók is. Végig figyelhettük a gyerekekkel, hogyan nőnek fel a kis cinegék – részletezte az óvodavezető.
Hozzátette: felvettük a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, amely éves programunkat, és munkánkat értékelve Madárbarát óvodává nyilvánította a intézményünket. Ezt egy kis táblácska jelképezi, amely jól illeszkedik a Zöld óvoda elveihez, mintegy kiegészíti azt, ezért jelképesen szorosan egymás mellé kerültek az óvoda falán. Tudjuk, hogy a körülöttünk élő madarak milyen fontos szerepet töltenek be a természet körforgásában, a növények egészségének megőrzésében. Hiszen ők a növények karbantartói. Ugyanakkor énekük változatossága, fajuk gazdagsága nélkül szegényebb lenne életünk. Ezért a madarak védelme, óvása mindannyiunk fontos feladata. Büszkék vagyunk erre a címre, és bízunk benne, hogy gyermekeinket madarat vigyázó, környezetüket védő, óvó emberekké neveljük – hangsúlyozta Gulyásné Vida Gyöngyi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!