Közélet

2015.10.04. 07:44

Műfüvest is és jegest is!

A Petőfi-szigeten a műfüves focipálya építéséhez már hozzákezdtek, a napokban pedig egy leendő jégcsarnok megvalósításához is hozzájárult a képviselő-testület.

Kubatovics Tamás

Egyelőre jelzálogjog bejegyzésre adtak lehetőséget a képviselők egy városi ingatlan, a vágta helyszíneként használt terület, kapcsán az állam javára. A 130 millió forintba kerülő, nagyméretű labdarúgó pálya mellett mintegy félmilliárd forintba kerülő, többféle módon hasznosítható építmény képe lebeg a döntéshozók szeme előtt.

– Ez az első lépés a csarnok felé vezető úton. Egy lehetőség arra, hogy Bajára hozzuk a tao (társasági adó - a szerk.)– támogatást. Jégidőn túl más célokat is szolgálhatna – fogalmazott Ferenczi Gellért, a BALU-T Utánpótlás Sportegyesület elnökeként a Magyar Jégkorong Szövetséggel folytatott egyeztetésekről szólva. A sportszövetség támogatta a klub elképzelését, a továbblépéshez szükségessé vált a területet tulajdonosának, azaz a városi önkormányzatnak a jóváhagyása.

Az egyhangúlag támogató testületi döntést megelőző vitában elhangzott: előzetes kalkuláció szerint 4-500 millió forintba kerülne az építés első üteme, ennek hetven százalékát állná a szövetség, a fennmaradó részt kellene más, például önkormányzati forrásból előteremteni. Ezen túlmenően a működtetés költségei jelentős tétellé válhatnak, a sportuszoda például évente 100 millió forintot meghaladó támogatásból tud működni. Ferenczi Gellért a műjégpálya nyolc téli szezonjának működtetési tapasztalatát megfelelő alapnak nevezte a leendő csarnok üzemeltetéséhez. Ebben egyébként az önkormányzat korábban is vállalt anyagi segítséget, többmilliós támogatást biztosított a pályára.

Csomor Csaba (Sikeres Bajáért) ekkora vállalkozói tapasztalatot kellő garanciának nevezte, Kovács Csaba (Fidesz) pedig úgy vélte, hogy a jégpálya csak hozhat a városnak. Fercsák Róbert  polgármester hangsúlyozta, hogy sport támogatása az önkormányzatnak nem kötelező feladata, de fontos és megtérülő befektetés. A létesítmények fenntartása is sokba kerül, az igények meghaladják a város lehetőségeit, de mindenki új színtereket keresne, a 70 százalékos támogatású konstrukció azonban kecsegtető és egy csarnokot akkor sem lehet elhúzni, ha az elképzelt modell nem működik.

Jóval merészebben fogalmazott a város első embere a műfüves focipálya beruházása kapcsán, ami egy 21 ezer forintos tétel miatt került a képviselők elé. Stadionépítési vágyairól számolt be, ezzel a fejlesztéseket kritizálókat, valamint a labdarúgó klubtól visszakapott ingatlanok állapotát, azaz a korábbi üzemeltető Bajai LSE-t kritizálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!