Közélet

2015.10.19. 16:38

Hotelbe várják a kisállatokat

Különleges wellnessközpontot adtak át a napokban Kiskunfélegyházán. Ez a hotel nem embereknek, hanem madaraknak és kisállatoknak készült.

Vajda Piroska

Az úgynevezett Zootelben évente akár 80-100 madárfiókának és 40-50 kisemlősnek nyújtanak fészkelő és élőhelyet. A prémium szálláshelyet a Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán alakították ki a Kiskunfélegyházi Szent Benedek Középiskola önkéntes diákjai a Natura Hungarica Alapítvánnyal karöltve.
A projektet Turcsányi Zoltán agrármérnök irányította, aki egyébként több mint 25 éve madarászkodik. Lapunknak elmondta, a diákokkal közösen rovarhotelt barkácsoltak, a lakosztályokba pedig különböző fajtájú farönköket helyeztek. Készítettek huszonöt bungalót, azaz madárodút, amelyek a madarak mellett pelék hálószobájaként is szolgálnak majd. Két fapagoda és a madáretető több szintes étteremmel, drink-bárral várja a madarakat, snack bárral a mókusokat, sünöket, peléket vagy akár a kutyákat is.

– A kisállatok szálláshelyét a Szent Benedekes diákok tervezték és valósították meg. Fúrtak, faragtak csiszoltak. Egyszóval, mindent maguk készítettek, amire méltán lehetnek büszkék – hangsúlyozta Turcsányi Zoltán, aki csupán felügyelte a diákok munkáját.
A középiskolások nagyon élvezték az alkotó munkát, amit az iskolai közösségi szolgálat keretében teljesítettek. Mint mondták, végre olyan feladatot kaptak, amit hasznosnak tartottak és szabadon, jó hangulatban alkothattak, megmutathatták mire képesek. Megtudtuk, a szálláshelyek mellett információs táblákat is kihelyeztek, melyeken a környékben az itt élő állatokról olvashatnak tudnivalókat a látogatók. Persze a táblán az önkéntes fiatalok neveit is felsorolták. A Zootel kivitelezésekor arra törekedtek a fiatalok, hogy tartós anyagokból készítsék, hogy minél tovább örömet okozhasson a kisállatoknak és persze a parkba látogató felnőtteknek és gyereknek egyaránt.

A Zootel avató ünnepségére óvodásokat és iskolásokat is meghívtak, ahol Turcsányi Zoltán elmondta: egyre több madár költözik a városokba. Főleg télen keresnek élelmet az emberek közelében. Ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a madárhotel környezetében tucatnyi fülesbagoly él, többek között ezért is választották Zootel helyszínéül a Helyőrségi Művelődési Otthon udvarát, amely napközben bármikor látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik