Közélet

2015.04.07. 20:42

Ciprus nyugalmát őrizték

Három, a kecskeméti repülőbázison szolgáló katona is tagja volt az ENSZ ciprusi békefenntartó misszió közelmúltban hazaérkezett váltásának.

Galambos Sándor

Hazaérkezett az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) magyar kontingensének 35. és 36. váltásának külszolgálatot befejező harmincnégy tagja. A tiszteletükre Szolnokon rendezett visszafogadó ünnepségen – családtagjaik, barátaik és katonatársaik jelenlétében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka megbízásából Lamos Imre dandártábornok köszöntötte a kontingens hazatért tagjait.

– Legyenek büszkék arra, hogy a feladatukat a joggal elvárt legmagasabb szinten, eredményesen teljesítették! Továbbfejlesztették nyelvtudásukat, megismerték más nemzetek katonáit, kiválóan képzett, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező tisztek, altisztek, szerződéses állományú katonák lettek, akik tudására, tevékenységére a Magyar Honvédségnek nagyon is szüksége van. Számítunk az önök munkájára, nem csak az elkövetkező években, hanem egy újabb misszióban, vagy külföldi gyakorlaton, hiszen akkor már a meglévő tapasztalatukra tudunk építeni – köszönte meg a misszió tagjainak szolgálatát az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Szász Márton alezredes, Király Béla törzsőrmester, Kvák Zoltán főtörzsőrmester és Rádi Zsolt szakaszvezető
[/caption]Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar kontingensének mostani váltásával három kecskeméti katona érkezett haza. Kvák Zoltán főtörzsőrmester, Király Béla törzsőrmester és Rádi Zsolt szakaszvezető az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgálnak. Ünnepélyes visszafogadójukon részt vett Szász Márton alezredes is. Az MH Összhaderőemi Parancsnokság műveletirányító főnökség főnök-helyettese ugyancsak erősen kötődik a megyéhez: Kiskunfélegyházán született. Eddig három misszióban vett részt, egy alkalommal Afganisztánban, majd kétszer Cipruson töltött egy-egy évet.

Ciprus 1960-ban vált függetlenné. Az újdonsült állam alkotmányában rögzítették a többségben lévő ciprusi görög közösség és ciprusi török kisebbség hatalomból való részesedését, valamint megtiltották a sziget Görögországhoz való csatolását. Ez igen heves ellenkezést váltott ki a görög ciprióták részéről, ami leginkább a Ciprusi Harcosok Nemzeti Szervezete elnevezésű terrorszervezet egyre erőszakosabb akcióiban nyilvánult meg. Az új állami berendezkedést azonban nemcsak görög, hanem török részről is támadták. A török ciprióták nem elégedtek meg a kormányszervekben, közhivatalokban és a katonaságban nekik szánt 30 százalékos kvótával, a görögökével azonos hatalmat követeltek. Az állandó ellenségeskedés 1963 decemberében nyílt töréshez vezetett: a görögök felszámolták az ország kettős felépítését, és szinte minden téren korlátozták a török lakosság jogait.

A szembenálló erők szétválasztásáért felelősek

A Magyar Honvédség 1993 óta vesz részt az ENSZ öt évtizede tartó ciprusi békefenntartó küldetésében. Kezdetben négy magyar megfigyelővel, majd 1995-től katonai alegységgel is bekapcsolódott a tűzszüneti megállapodás fenntartásába. A magyar kontingens a szembenálló erők szétválasztásáért felelős: egy ütközőzónában járőrözéssel ellenőrzik a status quo fenntartását. Feladatukhoz tartozik még többek közt az erődítmények építésének és megerősítésének megakadályozása, a katonai elterelő és provokációt kiváltó manőverek megelőzése, a légtérsértések felderítése, az illegális behatolók kiszűrése és a tiltott építkezések megakadályozása. Részt vesznek továbbá a szigeten lévő, még fel nem derített aknák keresésében, demonstrációk és tömegrendezvények rendfenntartásában, valamint a görög és török ciprióták közötti diplomáciai tárgyalások biztosításában.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik