Közélet

2014.10.11. 21:05

Vasárnap szavaz az ország

Most először öt évre választunk polgármestereket, önkormányzati képviselőket és nemzetiségi képviselőket. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Zs. D.

Az önkormányzati választásokon országszerte mintegy 8 millió 180 ezer választópolgár voksolhat. Ez valamivel kevesebb, mint tavasszal, az önkormányzati választáson volt.

A választási rendszer jelentősen átalakult a négy évvel ezelőtti rendszerhez képest. A most megalakuló képviselő-testületek és polgármesterek 2019-ig, vagyis 5 évre kapnak mandátumot. A választás most is egyfordulós, kampánycsend most sincs.

A szavazóhelyiségek vasárnap 6 órakor nyitnak, a választásra jogosultak 19 óráig adhatják le szavazataikat. Voksolni kizárólag személyesen lehet. A szavazat akkor is érvényes, ha nincsen borítékban. Csak az voksolhat, aki szerepel a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben.
A szavazásra most is magunkkal kell vinnünk a személyinket, az útlevelünket vagy a jogosítványunkat, illetve szükség van a lakcímkártyánkra is. A szavazók, attól függően, hogy milyen településen lakik, két vagy három fehér színű borítékot kap.

Mozgóurna
Mozgóurnát pénteken 16 óráig lehetett kérni a helyi választási irodától. Aki lemaradt a határidőről, vasárnap 15 óráig kérheti a mozgóurnát attól a szavazatszámláló bizottságtól, ahol a választó szerepel a névjegyzékben. Mozgóurnát kérhet, aki akadályozottak a mozgásukban.

A legnagyobb változások
Az elmúlt ciklushoz képest változik a képviselő-testületek létszáma és a megválasztásuknak módja is. A polgármestereket, illetve a főpolgármestert közvetlenül választják: az lesz a győztes, aki a legtöbb szavazatot kapja. Részvételi küszöb nincs, egyetlen szavazat is elég valaki győzelméhez.
Az önkormányzati képviselők választásának módja jelentősen megváltozott. A 10 ezer főnél kisebb településeken mindenki több jelöltre is szavazhat, maximum annyira, ahány képviselői hely van a testületben. Ezt nevezik „egyéni listás rendszernek”: egyetlen választási körzet van, a szavazólapon rajta van az összes induló képviselőjelölt.
A 10 ezer főnél nagyobb településeken választókörzeteket alakítanak ki, mindenki a saját körzetében szavazhat, egyetlen jelöltre.

Kövesse a választást élőben a Baon.hu segítségével!

Az önkormányzati választással kapcsolatos hírekről vasárnap reggeltől folyamatosan értesülhetnek olvasóink. A Baon.hu hírfolyama lehetővé teszi, hogy szinte élőben követhessék a Bács-Kiskun megyei voksolást. Napközben az esetlegesen bekövetkező rendkívüli eseményekről éppen úgy beszámolunk, mint a friss részvételi adatokról, érdekességekről. Este, az urnazárást követő órákban, amilyen gyorsan csak lehet, a Baon.hu nyilvánosságra hozza a polgármesterek nevét, az egyes települések és a megyei önkormányzat képviselő-testületeinek névsorát.

Hány tagú testületek lesznek?
100 lakosig 2 fő
1000 lakosig 4 fő
5000 lakosig 6 fő
10 000 lakosig 8 fő
25 000 lakosig 11 fő (8 egyéni körzetből + 3 kompenzációs listáról)
50 000 lakosig 14 fő (10 egyéni körzetből + 4 kompenzációs listáról)
75 000 lakosig 17 fő (12 egyéni körzetből + 5 kompenzációs listáról)
100 000 lakosig 20 fő (14 egyéni körzetből + 6 kompenzációs listáról)

Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni körzetekből és minden 25 000 lakos után eggyel nő a kompenzációs listákról a képviselők száma.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Reggel 6-tól este 7-ig lehet szavazni
[/caption]De mi az a kompenzációs lista?
Újdonság a rendszerben a kompenzációs lista. A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. A választópolgár csak egy egyéni választókerületi jelöltre szavazhat. A kompenzációs listák a kapott töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot. A kompenzációs listákat a pártok állítják. A 10 000-nél több lakosú településen kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított. Erre a szavazó közvetlenül nem voksolhat, de az egyéni körzetekből bizonyos szavazatok erre kerülnek át. Egy bonyolult számítási rendszer szerint ezekről is kerülhetnek be képviselők a testületekbe.

Hogyan választunk megyei közgyűlést?
A megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják. Érvényesen szavazni csak egy listára lehet. A pártok számára 5 százalékos bekerülési küszöb él a megyei testületeknél, két jelölőszervezet közös indulása esetén 10 százalék, kettőnél több jelölőszervezet közös indulása esetén 15 százalék.

Hány tagúak a megyei közgyűlések?
400 000 lakosig minden 20 000 lakos után 1 képviselő, de legkevesebb 15 képviselő,
700 000 lakosig 20 képviselő, és a 400 000-t meghaladó minden további 30 000 lakos után 1 képviselő,
700 000 lakos fölött 30 képviselő, és a 700 000-t meghaladó minden további 40 000 lakos után 1 képviselő.

Hány szavazólapot kapunk az önkormányzati választáson?
Nem megyei jogú város településeken: három szavazólapot (települési önkormányzat, polgármester, megyei önkormányzat választása)
Megyei jogú városokban: kettő szavazólapot (települési önkormányzat, polgármester választása)
Budapesti kerületekben: három szavazólapot (kerületi önkormányzat, kerületi polgármester, főpolgármester választása)
 
Egy szavazólapon érvényesen hány szavazatot lehet leadni?
A 10 ezer fő alatti települések képviselő-testületeinek választásakor legfeljebb annyi szavazatot lehet leadni, ahány mandátumot (2, 4, 6 vagy 8) kiosztanak a településszámtól függően. Az összes többi szavazólapon érvényesen csak egy szavazatot lehet leadni. Szavazni két, egymást metsző vonallal lehet (pl. X vagy +).

Nemzetiségi választások: zöld szavazólap
Körülbelül ezer településen két különböző bizottságnál adhatják le voksukat a nemzetiségi választásban is érintettek. Azokon a településeken, ahol eleve csak egy szavazókör van (több mint 2000 településen), egy helyen lehet szavazni az önkormányzati és a nemzetiségi jelöltekre. Ebben az esetben a választópolgár megkapja a polgármesteri, az egyéni listás és a megyei listás (fehér színű) szavazólapokat, valamint a nemzetiségi választások zöld színű szavazólapját. A többi, közel 1000 településen két szavazókörbe kell elmennie a választópolgárnak: a helyi önkormányzati és a nemzetiségi szavazókörben is voksol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!