Közélet

2014.09.28. 06:32

A tűz martaléka lett a házuk

Kicsit fellélegezhet a nyáron tűzkárt szenvedett kilencgyermekes kecskeméti család: pénzadomány mellé leégett házuk helyreállításához építőanyagot is kapnak.

Hraskó István

Mint arról beszámoltunk, a nyáron leégett egy kilencgyermekes család szarkási tanyájának egyik épülete. Az édesanya egy éjjel a tűz pattogására ébredt fel. A lángok a melléképület emésztették, ahol két gyerekszoba volt kialakítva. Szerencsére azon az éjjelen a kilenc gyermek közül egyik sem aludt megszokott helyén.

Az egyik nagyfiú és barátja nekikezdtek az oltásnak, igyekezve megakadályozni, hogy a lángok továbbterjedjenek, és hogy az épületben lévő gázpalackok felrobbanjanak. Felmásztak a tetőre, és egy kerti tömlővel onnan locsolták a tüzet. Gyorsan megérkeztek a tűzoltók is, így a ház nem égett ki teljesen, a tető felerészben megmaradt. De a tűz a 13 éves Ricsi és a 14 éves Éva összes holmiját elemésztette. Oda lettek a ruháik, az ágyaik, játékaik, személyes emlékeik.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A pénzadomány mellé építőanyagot is kap a család
[/caption]Az igen rossz állapotban lévő szarkási tanyán összesen tizenketten laknak, nagy szegénységben. A szülők mellett a kilenc gyermek, valamint egy kisunoka.
Mint az édesanya, Németh Zsuzsanna elmondta: az esetről szóló cikkünk után sokan megkeresték, hogy segítsenek rajtuk. Rengeteg élelmiszert, gyümölcsöt kaptak, sőt egy hűtőt és egy tévét is. A Városi Szociális Közalapítvány pedig gyűjtést indított el. Horváth Attilánétól, a közalapítvány kuratóriumának elnökétől megtudtuk: hét magánszemély összesen 122 ezer forintot utalt át a bajbajutott család részére. Az adományt az elnök pénteken adta át a családnak Mák Kornél
alpolgármester társaságában.

Endrődi Ferenc, az építőanyag-kereskedéssel foglalkozó Akker-Plus Kft. ügyvezető tulajdonosa nem borítékkal érkezett a szarkási tanyára, hanem azzal a jó hírrel, hogy cégük biztosítja a melléképület felújításához, befedéséhez szükséges – az előzetes felmérés szerint 700-800 ezer forint értékű – építőanyagot, így a nyílászárókat, cserepeket, födémet.  A cégvezető hozzátette: korábban is nyújtottak támogatást elsősorban a sport és a kultúra területén, és most is örömmel tették meg a felajánlást. Az édesanya könnyeivel küszködve köszönte meg az adományokat.

– Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített, így egy kicsit helyre tudunk rázódni. Élelmiszert, pelenkát, mosószert fogunk vásárolni a pénzből, és szeretnénk mihamarabb elkezdeni az építkezést, hogy a télre készen legyünk – mondta Németh Zsuzsanna. Azt azért elárulta: egy kályhának is lenne helye a házukban.

Ezek is érdekelhetik