Közélet

2014.07.04. 13:41

Felfordulás a laborban

Barangolás a mikro- és makrovilágban címmel tartottak természettudományos tehetséggondozó tábort a kecskeméti Református Gimnáziumban.

Popovics Zsuzsanna

Érdekes történettel vezették be: az USA Kentucky Államának egyik elzárt völgyében „kék emberek” élnek. Nem az Avatar film forgatása után kaptak kedvet a helyiek bőrük kékítésére, hanem egy ritka, örökölt betegség miatt különlegesek. Zseniális ötlettel állt elő egy orvos: betegeivel metilénkék tablettát vetetett be, amely „csodát” tett. Az emberek bőre egészséges színűvé, vizeletük pedig kékké változott.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az élmény is maradandóbb, ha a diákok maguk végzik és nem csak szemlélik a kísérleteket
[/caption]

A tehetséggondozó tábor ideje alatt teljes volt a „felfordulás” a gimnázium kísérleti laborjában. Pörögtek a mágneses keverők, modellezték a kék emberekkel kapcsolatos gyógyszerhatást, utánozták a robbantó (tüzérbogár) trükkjét, valamint a szentjánosbogár tudományát (fényt varázsolva a lombikban összekevert vegyületekből).

– A természettudományokban való jártasság előfeltétele a tapasztalatszerzés – mondta el lapunknak Juhász Katalin biológia-kémia szakos tanár, a tábor egyik vezetője. – A laboratóriumban szerzett tapasztalatok révén a diákok hamarabb megértik a tudományos eredményeket, kérdéseket fogalmaznak meg, kutatni kezdenek, megoldásokat keresnek. A laboratóriumi kísérletező munka nagyobb önállóságot, nagyobb fegyelmet kíván. Ugyanakkor közösségi magatartást is követel, mivel veszélyes vegyszerekkel, törékeny üvegeszközökkel és érzékeny műszerekkel dolgozunk. Természettudományt művelni nem lehet önfejlesztés, önálló munkavégzés és gyakorlati tevékenységek nélkül.
Bizonyítványosztás után húsz gimnáziumi diák Szegedre utazott, ahol igazi kutatólaborok munkájába nyertek betekintést. Jártak az SZTE Gyógyszerészkarának Farmakognóziai Intézetében, a SZTE Növénytani Tanszékén és a Szegedi Biológiai Központban. Az egyetemi laborban megvizsgálták, hogy a teában, a főzött vagy az automata adta kávéban van-e koffein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!