Közélet

2014.07.26. 07:45

Ébresztő a pincefalunak

Két borverseny legjobb borainak készítőit díjazták tegnap a hajósi kastélyban, ahol Bács-Kiskun Megye borait is bemutatták.

Tapodi Kálmán

Az évtizedes múltra visszatekintő Bács-Kiskun Megye Bora verseny során négy kategóriában osztják ki az elismeréseket. A borvidéki versenyek legjobbjai közül választják ki azokat a nedűket, amik megkaphatják a címet és ezzel bekerülnek a megye hivatalos ajándékai közé is. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntőjében szólt arról is, hogy a megye évente 3-5 millió forintot költ a megye borainak így történő népszerűsítésére. Mint elmondta: a megajándékozottak eddig csak az elismerés hangján szóltak a magyar borászok teljesítményéről.

– Szeretnénk végre felébreszteni Csipkerózsika álmából a méltán híres hajósi pincefalut és ahhoz, hogy mindezt megvalósíthassuk, természetesen főszerepe lesz a bornak – fogalmazott Estókné Szalczer Erzsébet. A házigazda település polgármestere hozzátette: mindebben a törekvésben az önkormányzata is jó példával akar élni, hiszen a városnak is van szőlője, pincéje, présháza.  – Reméljük, hogy néhány éven belül sikerül megvalósítani a terveinket – bizakodott a polgármester.

Frittmann János soltvadkerti borász, aki tegnap óta a Duna-borrégió soros elnöke posztot is betölti egy éven át, kiemelte: a régióban a világon keresett borok szinte mindegyikét el lehet készíteni, kiváló minőségben. Mint elmondta: az itt készülő boroknak mindössze 4 százaléka úgynevezett asztali bor, de mindenképpen szeretnének változtatni az importborok miatti áldatlan helyzeten, például a minőségellenőrző jegyek bevezetésével.  – Az olcsó, dömpingboroknál szinte csak az alkohol jelent élvezetet a fogyasztóinak – vélekedett a szakember, aki szerint emiatt a valódi, jó borokat néha meg sem ismerik a fiatalabb - 18 évesnél idősebb - korosztály tagjai.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A jó bornak is kell a cégér!
[/caption]

A Duna Borrégió elmúlt tíz évét „gyönyörű pályaívűnek” ítélte Dlusztus Imre, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke, aki úgy véli: szőlőáru alapanyagban, borászati technológiában és szakmai ismeretekben sincs hiány a régióban, a borversenyek is bizonyítják, hogy szenzációs borászaik vannak. A régió gyengéje viszont: a marketing és a kommunikáció. Dlusztus Imre szerint ezeket az adósságokat mielőbb pótolni kell, hogy a turisták is felfedezzék ezeket a célterületeket.

A megye és a régiók díjazott borai
Bács-Kiskun Megye borai:
• Csanádi Szőlőbirtok – Sauvignon blanc (2013),
• Polyák Borászat – Cabernet sauvignon rosé (2013),
• Frittmann Testvérek Kft. – Merlot (2011),
• Sümegi és Fiai Pincészet-Keller Kft. –  Eszencia (2013).

Duna Borrégió borverseny:
• Gál Szőlőbirtok – Cserszegi fűszeres (2013),
• Font Pincészet – Kékfrankos rosé (2013),
• Pieroth Hungária Kft. – Cabernet sauvignon (2012),
• Béla Borászat – Nektár (2013).

Hajós-Bajai Borvidéki borverseny:
• Koch Borászat – Kései szüretelésű Chardonnay (2009),
• Koch Borászat – Cabernet sauvignon rosé (2013),
• Pieroth Hungária Kft. – Cabernet cuvée barrique (2012),
•Sümegi és Fiai Pincészet-Keller Kft. – Cserszegi fűszeres (édes – 2010).

Címkék#Hajós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!