Közélet

2013.09.24. 17:21

Mozgásban az álláskeresők

Közel húsz munkáltató állásajánlataival mintegy négyszáz munkavállaló ismerkedett a tegnapi állásbörzén, Nagykőrösön.

Popovics Zsuzsanna

A helyiek mellett munkát kínáltak tiszakécskei, ceglédi és kecskeméti cégek és vállalatok, valamint munkaközvetítő irodák. A munkát keresők sem csak helyiek voltak, az információs pultnál regisztráltak kecskeméti diákok, Cegléden tanfolyamot végzett targoncavezetők, kocséri, törteli lakosok.

Tavasszal már volt egy állásbörze az Arany János Kulturális Központban, most ismét megtöltötték tereit a munkát ajánlók és keresők. Sokan ki is használták, hogy közvetlenül a munkáltatóktól érdeklődhetnek az aktuális álláslehetőségekről. A kínálati oldalon túlsúlyban volt a gyári szalagmunka, emellett kerestek fuvarszervezőt, targoncavezetőt, szociális gondozót, nehézgépkezelőt. A kereslet ettől némileg eltért, nézelődött a standok között frissen végzett informatikus, médiatartalom-fejlesztő, bolti eladó, konyhai kisegítő, gyesről visszatérő anyuka, építőipari szakmunkás. A Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervezésében lehetőség nyílt ingyenes szolgáltatások – Eures, munkavállalási- és munkaügyi tanácsadás – igénybevételére is. Délután munkaerő-piaci fórum várta a munkáltatókat, ahol a Virtuális Munkaerőpiac Portálról is szó esett.

Voltak szimplán nézelődők, de célirányosan érdeklődők is a nagykőrösi állásbörzén. Aki felkészülten érkezett, több helyen otthagyta önéletrajzát, és magabiztosan tárgyalt a potenciális munkáltató képviselőjével. Akadt, aki külföldi munkát keresett, de nem beszélt idegen nyelvet vagy azért volt csalódott, mert nem talált szakképesítésének megfelelő álláslehetőséget.

– Kecskemétről jöttem, internetes alkalmazásfejlesztő a végzettségem, de szinte csak gyári szalagmunkát ajánlottak a kiállítók – mondta el Veres Bence. – Egy éve keresek munkát, közben tanulok, az Alternatív Főiskolán. Ilyen kondíciókkal nehéz jó ajánlatot találni.

A nagykőrösi Tóth Józsefné 57 évesen, megváltozott munkaképességgel próbált szerencsét az állásbörzén. Mint elmondta, mindkét térde műtött, ez év januárjáig bolti eladóként dolgozott. Most szívesen elhelyezkedne például egy dohánytrafikban, ahol nem kell súlyos árukat emelgetni. Ceglédi álláskeresők is regisztráltak a börzén, köztük Szakmári Zoltánné, aki elvégzett egy targoncavezető tanfolyamot a járási munkaügyi központ szervezésében. „Ha nagyon muszáj, a három műszakos munkarendet is bevállalom, akár kecskeméti gyárban is. Gyesről jöttem vissza, előtte élelmiszer eladói oklevelet és vagyonőri képesítést szereztem. Csak munka nincs, ezért ingáznék oda, ahol fizető állást kapok” – mondta el a 35 éves asszony. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sokan próbáltak szerencsét az állásbörzén
[/caption]

A szervező Ceglédi Járási Hivatal részéről Széchenyi Sándor hivatalvezető-helyettes sikeresnek értékelte a börzét, miután jelentős számban vettek részt rajta mind munkáltatók, mind munkavállalók. „Utóbbiak körében kezd feléledni a mobilitás, ami pozitív dolog. Ahogy a Tiszakécskéről, Kecskemétről jelentkező munkáltatók nyitnak a távolabb élő potenciális munkavállalók irányába, úgy az álláskeresők is hajlandók utazni a munkáért” – fogalmazott az illetékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!