Közélet

2012.12.03. 06:57

A mindennapok hősei

Sokszoros véradókat, valamint véradásokat szervező önkénteseket köszöntöttek a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének ünnepségén.Ön szokott vért adni?

Hraskó István (Petőfi Népe)

A bácsalmási Martinovics István eddig nyolcvanszor, felesége, Erzsébet hetvenszer adott vért.
– Fontosnak tartom, hogy másokon segítsek, ez jó érzéssel tölt el. Emellett a véradás nálunk családi hagyománnyá vált – válaszolt röviden, de annál jelentőségteljesebben Martinovics úr a rendszeres donorság okát firtató újságírói kérdésre. Majd így folytatta: – Édesapám is rengetegszer adott vért. Én 1976-ban kezdtem, katonaként. Volt, hogy pár évet kihagytam, de megmondom őszintén, ilyenkor hiányzott! Feleségemmel együtt járunk a véradásokra Bácsalmáson, és a sógornőmet is rábeszéltem – mondta.

Martinovics István több mint harminc társával együtt vehetett át emléklapot pénteken a kecskeméti Városháza dísztermében dr. Zombor Gábor kecskeméti polgármestertől, a Magyar Vöröskereszt megyei elnökétől és dr. Szekeres Veronikától, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szegedi regionális központjának igazgatójától.

Ön szokott vért adni? Klikkeljen a középső hasábban!

A kitüntetettek között volt olyan, aki százszor, más százhuszonötször, egy hölgy pedig kétszázszor segített vérével embertársain. Az ünnepségen azonban nemcsak őket, hanem a véradások több megyei szervezőjét is köszöntötték.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kitüntetettek között volt olyan, aki százszor, más százhuszonötször, egy hölgy pedig kétszázszor segített vérével embertársain
[/caption]

Kiemelkedő önkéntes szervezői munkáért a Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékérem kitüntetést kapta a ladánybenei Králikné Szabó Irén, a foktői Vajda Istvánné és a tázlári Vörösváczki Mihályné. A Véradóbarát Munkahely díjat a megyében idén a kecskeméti repülőbázis nyerte el, ahol évente hat véradást szerveznek, átlagosan 120-130 résztvevővel. Pro Vita díjban Pásztor József részesült, aki eddig 134 alkalommal volt donor, és rendkívüli telefonos behíváskor is lehet rá számítani.
Dr. Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese elmondta: Bács-Kiskunban évente körülbelül 25 ezer egység vért adnak az önkéntesek. A véradási hajlandóság a megyében magasabb az országos átlagnál, nagyobb az első véradók aránya is, és ami szintén fontos, a donorok egészségi állapota is átlag feletti, azaz a jelentkezők kisebb hányadát szűrik ki.

– Manapság sok hír szól arról, hogy a magyar nemzet depressziós, szomorú. Pedig olyan nemzeti vagyonnal rendelkezünk, amire Európában sincs sok példa, hiszen a lakosság öt százaléka véradó. Önök tudják, ez a vagyon mit ér, és higgyék el, a betegek is átérzik, hogy valaki egy darabot ad számukra az életéből – méltatta a megjelenteket Szekeres Veronika. Zombor Gábor pedig azt emelte ki: a Vöröskeresztnek, a szervezőknek évek óta mindig állandó kihívásokkal kell szembenézniük, ennek ellenére odaadással végzik és megoldják feladatukat.

A hosszú hétvégék és a karácsony kritikus

Mindenszentek és halottak napja előtt a Magyar Vöröskereszt felhívást tett közzé, arra kérve rendszeres és leendő véradóit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szervezett véradásokon és biztassák ismerőseiket, hogy ők is lépjenek a véradók táborába. Idén négy négynapos hosszúhétvége volt, a karácsony pedig a megelőző hétvégével együtt ötnapos ünnep lesz. Ez a vérellátás szempontjából problémát okoz, hiszen a levett vér egyes készítményei csupán öt napig tárolhatók. Éppen ezért – mint azt dr. Szekeres Veronika is elmondta – szükség lesz arra, hogy a segíteni akarók karácsonykor is adjanak vért.


A baon. hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

<!-- A mindennapok hősei Sokszoros véradókat, valamint véradásokat szervező önkénteseket köszöntöttek a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének ünnepségén.Ön szokott vért adni? Hraskó István (Petőfi Népe) A hosszú hétvégék és a karácsony kritikus Mindenszentek és halottak napja előtt a Magyar Vöröskereszt felhívást tett közzé, arra kérve rendszeres és leendő véradóit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szervezett véradásokon és biztassák ismerőseiket, hogy ők is lépjenek a véradók táborába. Idén négy négynapos hosszúhétvége volt, a karácsony pedig a megelőző hétvégével együtt ötnapos ünnep lesz. Ez a vérellátás szempontjából problémát okoz, hiszen a levett vér egyes készítményei csupán öt napig tárolhatók. Éppen ezért – mint azt dr. Szekeres Veronika is elmondta – szükség lesz arra, hogy a segíteni akarók karácsonykor is adjanak vért. Ön szokott vért adni? Klikkeljen a középső hasábban! A kitüntetettek között volt olyan, aki százszor, más százhuszonötször, egy hölgy pedig kétszázszor segített vérével embertársain -->

Ezek is érdekelhetik