Közélet

2012.07.13. 10:37

Gyermekpornóval zsarolják a netezőket

A gyanútlan felhasználók egyszer csak azt veszik észre, hogy gyermekpornó kerül számítógépükre, és a háttérben tevékenykedő visszaélők rendőrségi riasztással fenyegetőznek. Utólag védekezni ellene nem lehet, a zsarolók váltságdíj fejében nem tesznek feljelentést, illetve törlik a számítógépről a kompromittáló kép- és videó felvételeket.

baon.hu

Az úgynevezett ransomware típusú vírusoknak számtalan vállfaja létezik. A legelterjedtebb, amelyre az angol Scotland Yard is felhívja a figyelmet a The Telegraph hírportálon, amikor a számítógép zárolása mellett egy tájékoztató üzenet jelenik meg arról, hogy a rendőrség adott IP címről pedofil vagy terrorista aktivitást észlelt, aminek okán addig nem kerül feloldásra a számítógép, amíg az illető a meghatározott bírságot át nem utalja, természetesen egy nehezen lekövethető online fizetési rendszeren keresztül.

Mintegy 13 országban, eddig többezer felhasználó esett áldozatul ilyen és hasonló vírusoknak. A legsúlyosabb esetekben a háttérben meghúzódó visszaélők gyermekpornó anyagokat helyeznek el a számítógépen, és csak abban az esetben törlik, ha egy nagyobb összeg érkezik bankszámlájukra. Amennyiben ez nem történik meg, úgy riasztják a rendőrséget.

Naponta 15.000 vírus íródik, amiből 800 mobil készülékekre specializált változat, miközben átlagosan naponta 3.000 támadás ér egy hálózatot. Ezek a támadások eredhetnek vírusoktól, hacker programoktól, magától hackerektől, ám előfordulhat, hogy véletlenülszerű támadás történik egy „zombie” hálózatról. Ez azt jelenti, hogy a számítógép hálózaton vagy egy-egy kliens gépen elhelyeződik egy rövidke program, aminek segítségével egy nagyhálózat támadása során felhasználják a program segítségével csatlakoztatott hálózatokat, számítógépeket, így akár egy „Anonymus” támadás részese is lehet a gyanútlan internetező.

Tévhitben él az a felhasználó, aki azt gondolja, hogy egy antivírus programmal ki tud küszöbölni minden támadást. Gyakran megbízható weboldalakon is megtalálahtóak ezek a hackerek által elhelyezett programok, vírusok, amelyek ellen csak többféle módon lehetséges és érdemes védekezni. A legalapvetőbb tennivaló az operációs rendszer frissítéseinek mindenkori installálása, illetve a Java, Flash és hasonló kiegészítő szoftverek legfrissebb változatának használata. Az egyéni felhasználóknak javasolt még egy antivírus program és egy tűzfal.

Ezek is érdekelhetik