Közélet

2012.06.19. 17:41

Költözik a „sárga” iskola

A jövő tanévet várhatóan új helyen kezdik a kecskeméti Petőfi iskola diákjai: intézményük ugyanis elköltözik a Budai utcai épületből.

Hraskó István

A Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola – a helyi köznyelvben a sárga iskola – a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Karának gyakorló intézménye. A suli piac melletti épülete ugyanakkor a város tulajdonában van, a főiskolának kizárólag használati joga volt rá.

Dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora lapunknak elmondta: a főiskola saját forrásból évente több tízmillió forintot fordított az épület állagának javítására, de ennek ellenére a körülmények ma már nem megfelelőek a minőségi oktatásra. Teljes felújításra viszont nincs pénzük.

Mivel a kertészeti főiskolai karon az utóbbi években igencsak lecsökkent a hallgatói létszám – a tájékoztatás szerint nappali képzésben körülbelül háromszáz hallgatójuk van –, így felvetődött: költségtakarékosság szempontjából érdemes lenne a petőfis diákokat a kertészeti kar Erdei Ferenc téri épületébe költöztetni, amely a főiskola kezelésében van.
Így a főiskolának nem kellene költeni a Petőfi iskola Budai utcai épületének fenntartására. A kérdésről a főiskola vezetése már döntött, és noha az intézmény szenátusának még módosítania kell az iskola alapító okiratát, az előzetes tervek szerint minden bizonnyal az új tanévet már új helyükön kezdik a tanulók. Összesen tizenhárom osztályt, közel 250 gyermeket érint mindez.

Danyi József kijelentette: a kertészeti oktatási épületében a petőfis diákok összehasonlíthatatlanul jobb feltételek közé kerülnek. A termek tágasabbak az Erdei téren, és a kertészeti karnak nemrégiben felújított tágas sportcsarnoka van, ott tartják majd a testnevelésórákat.

A rektor hozzátette: elképzelhető, hogy a kertészeti főiskolai kar oktatóinak kell majd költözniük házon belül, de „csak a jobb helykihasználás érdekében”. Lehetnek majd kisebb átalakítások, felújítások, de ezeket a főiskola meg tudja oldani.

– Felelősséggel kezeljük a kérdést. Természetesen majd csak akkor költöznek át a diákok, ha az épület megfelel az előírásoknak. A nyáron minden szükséges engedélyt beszerzünk – nyilatkozta Danyi József.
A petőfis diákoknak az első és a második emeleten alakítanak ki tizenhat tanteremet, valamint lesznek speciális foglalkoztató termek is (például logopédiai). A rektor hozzátette: az iskola elhelyezését úgy oldják meg, hogy a főiskolai oktatás zavartalanul folyhasson.

A főiskolának évente körülbelül 15 millió forint megtakarítást jelent, hogy nem kell fenntartania a „sárga” iskola épületét. Danyi József kiemelte: ennél viszont sokkal fontosabb szempont, hogy a Budai utcai épület rossz állapota, balesetveszélyessége ellehetetlenítené a gyakorló iskola működését.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Budai utcai épületben most állítják ki utoljára a bizonyítványokat. Az iskola az Erdei Ferenc térre költözik.
[/caption]

Egyébként a Petőfi iskola volt a város első népiskolája, 131 éve kezdte meg működését. A Budai utcai épület a város tulajdonában van. Mák Kornél alpolgármester elmondta: a főiskola döntését tudomásul veszik. Konkrét tervek még nem készültek az épület hasznosítására, de az alpolgármester kijelentette: mindenképpen oktatási célokat szolgálna a jövőben is.

Hraskó István A Budai utcai épületben most állítják ki utoljára a bizonyítványokat. Az iskola az Erdei Ferenc térre költözik. -->

Ezek is érdekelhetik