Közélet

2012.04.04. 16:01

Ha húsvét, akkor sonka!

A tojást már 40 forintért is odaadnák a kiskunhalasi piacon, Kecskeméten 45-53 forint kell fizetni darabjáért. Sonkából is kevesebb fogy, mint az előző években – legalább is ezt állítják a hentesek.

Zsámbóki Dóra

Kínálat van bőven, a kereslet egyre kevesebb – így összegezte meglátásait egy kecskeméti hentes, amikor a húsvéti „sonkarohamról” kérdeztük. Mint elmondta: a pénteki és a szombati vásárlókban bíznak leginkább, sokan ugyanis az utolsó pillanatokig halasztják a húsvéti nagybevásárlást.

A hat hetes böjt után szinte mindenhol kerül sonka és tojás az asztalra. Az általunk megkérdezett piacra járók elmondták: idén inkább kevesebbet, de minőségit vesznek mindenből. A kecskeméti piacon a parasztsonka kilójáért 1800, a kötözött sonkáért 1450, a csont nélküli paraszt sonkáért 2200, míg a füstölt csülökért 1450 forintot kell adni. A húsboltban a paraszt sonkáért általában 2200, míg ennek kicsontozott verziójáért 2490-et kell fizetni Kecskeméten.

A kiskunhalasi piacon az egyik hentesnél 1600 forintos kilónkénti árért viheti haza a vásárló az első, és 1800-ért a hátsó sonkát. Mint megtudtuk: az ínycsiklandó parasztsonka hat hétig állt a sóban, mielőtt eladósorba került volna. – A forgalom gyöngébb, mint az elmúlt években, majdnem feleződött. Sokan inkább kisebb szeleteket visznek csak, egy egészet kevesen tudnak megvenni – osztotta meg tapasztalatait Kelle Attila hentes.

Kereslet persze van az olcsóbb termékekre is – legalább is erre enged következtetni egy kecskeméti bevásárlóközpont húsos pultja. A kilónként 795 illetve 879 forintért kínált füstölt kötözött lapockát elkapkodták a vásárlók, míg ennek 1850 forintért megvásárolható, szemre ízesebb változata kisebb hegyekben várja, hogy valaki hazavigye.

A kecskeméti bevásárlóközpontban több mint egy tucat húsvéti asztalra valóból válogathatnak a vásárlók: a legdrágább termék a 2950 forintba kerülő füstölt, kötözött vákuumcsomagolt karaj. A csontos parasztsonka kilója itt "csupán" 1299 forint, viszont csak egyben tehető bele a kosárba. Egy közepes méretű ízletes sonkáért így közel 16 ezer forintot kell fizetni a pénztárnál. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kecskeméti nagypiacon a hagyományoknak megfelelően óriási a húsvét előtti sonkakínálat
[/caption]

A sonka mellé tojás is dukál húsvétkor: a kecskeméti piacon 45-52 forintot kell adni darabjáért, míg a bevásárlóközpontban 43,30 és 49,90 forintért vásárolható meg, mérettől függően. A kiskunhalasi piacon 42 és 48 forint között mozog a tojás ára, de mint egy nyugdíjas piacozó kérdésünkre kifejtette: odaadná 40-ért is, csak vinnék el. Mint mondta: amióta felment a tojás ára, a vásárlók is elmaradnak, tíznél többet pedig senki se visz tőle. Ugyanakkor érdekes új jelenségre is felhívta a figyelmünket: többen – állítja – házalni kezdtek a tojással. Panellakásokban, társasházakban élőknek helybe viszik a tojást, amit 30 forintért adnak, így még a helypénzt sem kell megfizetniük a tojáskupeceknek.

Húsvét előtt a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai is járják az üzleteket: akciós termékek után kutatva vizsgálják, hogy a pénztárnál is megvalósul-e a meghirdetett kedvezmény. – Komoly vagyoni érdeksérelmet okozhat a félrevezető tájékoztatás. Ezek kiszűrése érdekében kifejezetten az akcióval érintett termékek ellenőrzését végezzük, melyek elsősorban a széles fogyasztói tömeget vonzó áruházláncok üzleteire koncentrálódnak, ugyanakkor az ünnepi vásárlások helyszínéül szolgáló vásárok, piacok ellenőrzésére is nagy hangsúly fektetünk – áll a megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség hozzánk eljuttatott közleményében. – Örömmel tapasztaltuk, hogy az ellenőrzött, közel 30 egységből csupán négy helyen tártak fel jogsértést a felügyelőség munkatársai.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tojás árát az 50 forintos lélektani határ alatt tartják sok helyen a kecskeméti nagypiacon
[/caption]

A vizsgálat során az egyes üzletekben a felügyelők jelentős mennyiségű, a nagyobb áruházláncokban akár 100 ezer forint értékű árut próbavásároltak. A jellemző hiányosság az volt, hogy a kiírt árnál magasabb áron értékesítették a terméket – összegzi az eredményeket a közlemény.

A NÉBIH, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábbi nevén: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal) húsvét közeledtével szintén kiemelt ellenőrzést tartott. – Az ellenőrzések kiemelt területei azok a létesítmények, ahol az ünnepet megelőző, várhatóan nagyobb mértékű termelés vagy megnövekedett forgalom miatt fokozott felügyelet indokolt. A kiemelten ellenőrzött termékek a friss hús; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka); a tojás; az édesipari termékek; a különféle borok; a szezonális zöldség-gyümölcs – reagált megkeresésünkre a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

Az akció első időszakában, március 19. és 30. között Bács-Kiskun megyében összesen 199 ellenőrzést végeztek a hatósági szakemberek. Ebből élelmiszer előállító helyen 47, az élelmiszer-forgalmazásban 99 ellenőrzés történt, 19 esetben takarmány, 34 alkalommal pedig állatszállítmány ellenőrzésére került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt 11 alkalommal figyelmeztetést, négy esetben bírság kiszabását alkalmazták. Eddig összesen 105 ezer forint bírságot szabott ki a hatóság. Az élelmiszervállalkozásoknál leggyakrabban higiéniai hiányosságokat állapítottak meg. 

Zsámbóki Dóra A kecskeméti nagypiacon a hagyományoknak megfelelően óriási a húsvét előtti sonkakínálat A tojás árát az 50 forintos lélektani határ alatt tartják sok helyen a kecskeméti nagypiacon -->

Ezek is érdekelhetik