Közélet

2010.08.10. 18:32

Panelfelújítás bosszúsággal

Pályázati forrásból hőszigetelik, fűtéskorszerűsítik a kecskeméti panelházakat. A lakók nem mindenütt elégedetek: a Forradalom utcai tömbházban élők igencsak kifogásolják a kivitelezést.

Popovics Zsuzsanna

Az egyik sarkalatos problémát az ablakpárkányok jelentik a Forradalom utca 2-12. számot viselő háztömbben. A dupla ablakok esetében ugyanis két részből állnak, helyenként az összeillesztésnél  máris engednek. Miután nem tudott zöldágra vergődni a felújítást végző munkásokkal, saját költségén újra cseréltette lakásában a szerinte nem megfelelő, befelé lejtő ablakpárkányt Tajthi Ágnes, a 4. számú házban.

– Műszakilag nem tudom megítélni, esztétikailag viszont nem elfogadható, amit csinálnak. A problémát jeleztem a műszaki ellenőrnek, végül jobbnak láttam magam kicseréltetni a párkányt. Harmincezer forintomba került - panaszolta. Három éve vásárolta lakását, akkor a duplaablakot is cseréltetett, ami három méter hosszú párkánnyal készült. 

Mészáros Gyuláék is így jártak. Két éve cserélték a nyílászárókat, félmillió forintba került, a párkány maga 35 ezerbe. – Kértem a munkásokat, ne dobják el a régit, építsék be. Nem így lett, a jó szőrén-szálán eltűnt, helyette kaptunk egy összetákoltat, ami a toldás tetején a melegben máris elengedte a tömítőanyagot. Ahol a házban kértek nyílászáró cserét, oda került hosszú párkány, ahol nem, ott úgy gondolhatták, megteszi ez is – mondta el Mészárosné.

– Nálam volt ablakcsere, most próbálom megtisztítani a falfestéktől, hiába – kiabálja az egyik első emeleti lakásból Borbála. – Előbb hőszigteltek, utána tették helyre az ablakokat. A védőfólia rajta maradt, amire rászáradt a falfesték. Négyszázezer forintért jobb munkát várna el az ember.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Messziről szép az épület, közelről azonban – a lakók szerint – bőven akad rajta kivetnivaló
[/caption]

Másoknak is akad kifogásolnivalójuk. Kinél a mennyezet ázott be a tető szigetelésekor, kinél úgy festették le az erkélykorlátot, hogy előtte nem csiszolták le a rácsöppent falfestéket. – Olyan, mintha először végeztek volna ilyet: a falfestés foltos, az erkélyünket összefröcskölték festékkel. Hetekig nem győztünk takarítani a munkások után – csatlakozik Oláh Menyhértné.

A Széchenyivárosi Lakásfenntartó Szövetkezet részéről Marci Albert ügyvezető elnök megkeresésünkre így reagált: – A felújítás a központi pályázati kiírásnak megfelelően zajlik, a munkálatokat műszaki ellenőr felügyeli. A lakók kifogásait összegyűjtjük, és amíg nem korrigálja a kivitelező, nem fizetünk a munkáért. Az épület műszaki átadása egyébként még nem történt meg. Nekem jelezzék a lakók, ha gondjuk van, éjjel-nappal elérhető vagyok!

– Választott közös képviselőnk nincs, a felújítás kapcsán Marci Albert jár el a ház ügyeiben. Mind neki, mind a műszaki ellenőrnek jeleztük problémánkat, a toldott párkányok azonban maradtak – foglalta össze a tényállást Marika, a második lépcsőházból.

A kivitelezés műszaki ellenőrétől, Sári Tibortól úgy tudjuk, a panelprogramban felújított hét tömbház közül a Forradalom utcai az egyetlen, amelynek 90 lakása nem igényelte az államilag támogatott nyílászárócserét. Három méter széles párkányt ugyanakkor csak ablakkal együtt készítenek a gyártók, külön nem. A kivitelező ennek ismeretében tett árajánlatot a bádogos munkára.

– Párkányát saját költségén bárki kicseréltetheti. A régieket azért nem lehetett visszaépíteni, mert a szigeteléssel szélesebb lett a fal homlokzati szélessége. Az én kérésem volt, hogy ne átlapolással illesszék össze a párkányrészeket, hanem középen szalagozzák. Több soron tömítve van, az esővíz nem tesz kárt benne. A kivitelező jó teljesítési garanciát vállalt munkájára, így a kötelező egy éves garancián túl is vállalja az esetleges hibák javítását.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik