Közélet

2010.05.17. 19:07

Bútorraktár volt az utca

Az idei kecskeméti lomtalanítási akció második ütemének sajátossága, hogy sok esővizet is kiszállítottak a hulladéklerakóba. A kirakott holmi megszívta magát vízzel. A Városgazdasági Kft. fizet, mint a katonatiszt.

Takács Valentina

Véget ért Kecskeméten az idei limlom akció, összesen 569 tonna feleslegessé vált kacat gyűlt össze a háztartásokból. Csongor Attila, a Városgazdasági Kft. hulladékgazdálkodási részlegvezetője lapunknak elmondta: a második ütem abban mindenképpen különbözött az eddigi akcióktól, hogy az elmúlt napokban a kipakolt bútorok, papírok, rongyok megszívták magukat esővízzel, így a cégnek a hulladéklerakó felé ezt a plusz súlyt is ki kell majd fizetnie. A limlom begyűjtését a mostoha időjárás szintén nehezítette.

Bár az akciót arra találták ki, hogy ilyenkor szabadulhassunk meg a nagyobb tárgyaktól, mindkét ütemben az volt a jellemző, hogy nagyon sokan olyasmit pakoltak ki, ami normál körülmények között a kukában is elférne. Csakhogy az emberek spórolnak, a lehető legkisebb kukákra kötik a szemétszállítási szerződést, és inkább ilyenkor rakják ki mindazt, ami felesleges.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az értékesebb holmira gyorsan lecsaptak
[/caption] 

A tiltás ellenére sok veszélyesnek minősülő hulladékot pakoltak ki – egyebek között festékes vödröt, autógumit, elektronikai berendezéseket. A lomszállítók azt tapasztalták, hogy sok helyen még a határidőn túl, vasárnap is kipakoltak. Ezt szabálysértésnek tekintik. Csongor Attilától úgy tudjuk, a „vasárnapi” lomot a cég már nem szállítja el az akció keretében, azt külön kell megrendelnie az önkormányzatnak, akárcsak korábban. A VG Kft. azt, ígéri: az időben kipakolt holminak holnapra nyoma sem lesz.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ülőgarnitúrákból is volt választék az utcákon az elmúlt hétvégén
[/caption]

A szabálysértéseket a VG Kft. jelezte a közterület-felügyelet felé. Csíkos Imre, a közterület-felügyelet vezetője lapunknak elmondta: kizárólag a magánházaknál lehetett beazonosítani, hogy ki tett ki veszélyes hulladékot. Ilyenkor becsöngettek, szóltak a tulajdonosnak, aki – miután konstatálta, hogy szabályt sértett – szó nélkül visszavitte a lomot. Így ezekben az ügyekben feljelentésre nincs szükség. A társasházak esetében viszont lehetetlen megállapítani, hogy ki, mit és mikor pakolt ki, így bírságolni sincs mód.

Külön akció az elktronikai hulladéknak

Külön akciót tervez a Városgazdasági Kft. az elektronikai hulladékok begyűjtésére. A tervek szerint ez valamikor júniusban lesz, mikor is öt helyszínt jelölnek ki gyűjtőpontként a városban. Ezekre a helyszínekre Kecskemét bármelyik részéről oda lehet majd hordani a kiszuperált elektronikai berendezéseket.

Az értékesebb holira gyorsan lecsaptak Ülőgarnitúrákból is volt választék az utcákon az elmúlt hétvégén -->

Ezek is érdekelhetik