Közélet

2010.02.28. 22:25

Sólyom viperát mentett

Három napot tölt a Kiskunsági Nemzeti Parkban Sólyom László. A köztársasági elnök vasárnap a bugaci pusztával ismerkedett, majd délután Kunpeszéren két rákosi viperát engedett szabadon.

Galambos Sándor

– Az elnöki látogatásra két hónapja készülünk, a pontos dátumát decemberben tudtuk meg – mondta a bugacpusztaházi Karikás csárda előtt, a Sólyom Lászlót szállító konvojt várva Vajna Tamásné, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója. – A programot mi állítottuk össze, egyetlen határozott kérés volt csupán: legyünk politikamentesek.

Jelezték, hogy a működési területünkből próbáljunk minél többet bemutatni, a valódi vidékre kíváncsi, és az itt élő emberekkel is szeretne találkozni. Remélem, ez a mostani látogatás ráirányítja a térségben lakók figyelmét környezetük természeti értékeire! Arra, hogy csak közösen tudjuk az emberi életminőség szempontjából rendkívül fontos élőhelyeket és értékeket fenntartani. A beszélgetések alkalmával hangsúlyozni kívánom a homokhátság vízutánpótlási problémáit és a tanyás gazdálkodás újraélesztésének fontosságát is.

Az Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű sorozat kilencedik, utolsó állomása percnyi pontossággal érkezett az elnöki konvoj. A csárda előtt Sólyom László autót váltott: az Audiját terepjáróra cserélte. A világhírű magyar szürke marha gulya téli szállásához hajtottak. A karámban kétszázhuszonegy tehén és néhány borjú ácsorgott, a bikákat egyelőre még elkülönítve tartják. A telep büszkeségéhez, Mázsához Kirix Róbert, a nemzeti park főállattenyésztője vezette a köztársasági elnököt.

Következett a pásztormúzeum. A kiállított tárgyak közt Ludnai Tünde, a nemzeti park természetvédelmi őre vezette végig a delegációt.
– Minden érdekelte, mindent megnézett. Főleg a pásztorok egykori életéről tett fel kérdéseket. Szinte valamennyi régi használati eszközt, öltözetet felismert. Egy kakukktojást is észre vett: a múzeumban van egy tulipános láda, ami nem való a többi, a pásztorélettel kapcsolatos tárgyak közé – mosolyog az elnöki idegenvezető.

A vendégek ezután kocsira szálltak. Sólyom László a Fekete Sándor hajtotta, Kiskőrösön készült, úgynevezett Eszterházy stílusú díjhajtó kocsin tette meg az utat a csárdáig. A fogatot Laci és Herceg húzta. A kíséret tagjait pedig Csókási Gábor vitte lovas kocsin ebédelni. 

A következő állomás Kunpeszér volt. A faluház előtt Sipos Gyuláné polgármestere és a falu apraja-nagyja várta a Sólyom Lászlót. 
– Három héttel ezelőtt szóltak az elnöki hivataltól, hogy a viperaközpontba menő vendégek itt, a falu központjában ülnek majd át a terepjárókba. Pár perc pihenőt tartanak, amennyiben úgy gondoljuk, találkozhatunk Sólyom Lászlóval. Természetesen éltünk a lehetőséggel, még ajándékot is összekészítettünk a részére. A pannon világ csodái című könyvet és egy üveg kecskeméti ágyas pálinkát két, népviseletbe öltözött fiatal, Gyurgyik Fanni és Kalocsa Norbert adta át – mondta a polgármester asszony.

A nap legérdekesebb szakmai része a viperaközpontban tett látogatás volt. Az Európai Unió által kiemelten támogatott, nemzetközileg elismert és sikeres program keretében itt a rákosi viperát mentették meg a kipusztulástól. A vendégeket először Vadász Csaba természetvédelmi őr tájékoztatta a Felső-Kiskunság természeti értékeiről, majd Péchy Tamás, a Rákosivipera-védelmi Központ vezetője mutatta be kedvenceit.

– Hat évvel ezelőtt tíz kígyó befogásával kezdődött a program, ma már több száz rákosi viperát nevelünk – büszkélkedett a házigazda. A további szaporodás már minden ciklusban jelentős lesz, most megkezdhetjük a kígyók visszatelepítését a természetbe. Ha évente nyolcvan kígyót sikerül kijuttatni, húsz év alatt ismét benépesülhet a Kiskunsági Nemzeti Park a rákosi viperákkal.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nap legérdekesebb szakmai része Sólyom László viperaközpontban tett látogatása volt
[/caption]

A központ és az újszülött viperák megtekintése után az elnök elindult, hogy a természetbe visszatelepítésre kerülő első viperát saját kezűleg dogja a mesterségesen kialakított telelőgödörbe. Már majdnem a helyszínen volt, amikor kiderült: a nagy beszélgetésben a kígyót a központban felejtették. Egy természetvédelmi őr gyorsaságának köszönhetően a főszereplő pillanatokon belül előkerült, kezdődhetett a kihelyezés. Ekkor egy újabb váratlan fordulat történt: Sólyom László kijelentette, nincs szüksége kesztyűre ahhoz, hogy egy viperát betegyen egy lyukba. Nem fél ettől a fajtától, tudja, ha nem nyomkodja, nem fog marni. Péchy Tamás viszont határozottan ellentmondott a köztársasági elnöknek, aki végül mégis kénytelen volt kesztyűt húzni. A vipera pedig gyorsan bekerült a lyukba. Túl gyorsan: a fotósoknak nem maradt idejük fényképezni. A hüllőt mégsem kellett kipiszkálni új szálláshelyéről, mert a gondos szervezők mindenre gondoltak: két viperát hoztak. A másodikkal aztán már mindenki lefényképezhette az elnököt.

Sólyom László vasárnap este a Gerébi Kúriába Margit termében a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselőivel találkozott, majd a Nádas teremben fogadást adott. Erre a térség országgyűlési képviselői, a megyei közgyűlés vezetői, intézményvezetők, a történelmi egyházak, a civil szervezetek, a nemzeti park vezetői és a nagycsaládosok képviselői kaptak meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!