Közélet

2010.02.17. 18:50

Nyílt nap a Mercedes minigyárában

Minden egyes munkafázist megmutattak szerdán a leendő kecskeméti Mercedes-gyár kadafalvi tanműhelyében. Végre teljes képet kaphattunk arról, hogy milyen munkaerőre van szükség és mi lesz majd a dolga annak, aki ott dolgozik.

Takács Valentina

Az ország minden részéről érkeztek tegnap főiskolai és egyetemi tanárok, a felnőttképző intézmények valamint munkaközvetítő cégek képviselői. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft. ugyanis információs napot tartott a kadafalvi ipari parkban kialakított tanműhelyében. A rendezvény a „Teljes erővel beindult a Mercedes-toborzás” mottót viselte, hiszen a személyzeti és a képzési igényeket mutatták be. Az oktatóműhellyel egyébként hosszú távú céljaik vannak, hiszen nem csak felnőtteket, hanem akár a szakképzők diákjait is itt tanítják majd, az iskolákkal együttműködve.

A valóságos minigyárban – amely tisztaságát tekintve inkább patikára hasonlít – minden egyes munkafázist megismerhettünk. A vendégeket csoportokra osztva vezették végig. A sajtónak Fabio Belá oktatásvezető mutatta be az egyes fázisokat: az összeszerelőt, a festőüzemet, a karosszériagyártó robotokat, a logisztikát, a minőségbiztosítást, a présüzemet. Mint ismeretes, ez utóbbit eleinte nem tervezték, csak később dőlt el, hogy présüzem is lesz. Megtudhattuk: a Mercedes gyártáshoz ugyanúgy meg kell tanulni a kézi szerszámok használatát, a kézi hegesztést, sőt az autók kisebb karosszéria hibáinak kijavítását is. Tegnap egyébként éppen Fabio szolgálati autóján gyakorolhattak, a Mercedesnek ugyanis valaki nekitolatott a parkolóban.

A gyakorlati oktatás mellett a tanműhelyben folyamatos a vizsgáztatás, zajlik a pályázók kiválasztása. Markus Mönkhoff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyügyekért felelős ügyvezetője lapunknak elmondta: mostanra mintegy hetven magyar alkalmazottjuk van. A jelentkezőknek csak bizonyos százaléka alkalmas a feladatokra.

Mönkhoff hangsúlyozta: nem feltétlenül kell németül tudni, a munkavállalók a szükséges nyelvoktatást megkapják. Most is van mintegy húsz olyan alkalmazott, aki egyelőre nem gyakorol, csak napi 4-6 órában németül tanul. A tanműhelyben minden ki van írva magyarul is, a hiányos nyelvtudás miatt tehát senki nem akadhat el a tanulással. Mint kiderült, a különböző szintektől függ, hogy a jelentkezők hány százaléka felel meg az elvásároknak. A magas kvalifikációt igénylő területeken a jelentkezők 20 százalékát, középszinten 40-50 százalékot tudnak alkalmazni. Ez az arány azonban később, amikor már betanított munkásokat alkalmaznak, nyilvánvalóan növekszik majd.

A rektor is most kapott először részletes információt

Az információs napon részt vett dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora is. – Úgy tudjuk, hogy az üzem több jelentkezőre számított - mondta. – A mai nap célja, hogy sokkal részletesebb képet kapjon mindenki az igényekről, a toborzásnak pedig nagyobb nyilvánossága legyen. Magam is sok új információhoz jutottam ma, hiszen korábban nem hangzott el ennyire részletesen, hogy milyen szakemberekre és milyen szintű tudásra van szükség. Tudtuk például, hogy műszakiak kellenek, de ma hangzott el először, hogy ezen belül kifejezetten gépgyártás-technológusokra, anyagtechnológusokra, minőségbiztosítókra és logisztikusokra van szükség. Ez szerencsére a Kecskeméti Főiskola GAMF karán mind megtalálható, és a festőüzem kivételével minden egyes berendezés – beleértve a robotot – adott nálunk a tanuláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!