Közélet

2009.05.25. 14:48

Szerencsétlenül jártak, leégett a házuk

Déltájban csapott fel a füst, azt hitték, a kályha böffentett. Pár perc múlva már a tetőn legelt a láng, s hiába értek a tassi tűzoltók rekordidő alatt a Munkácsy utcába, az öreg épületet, a bútorokat nem tudták megmenteni. A mamának, unokája családjának, a három kisgyereknek szinte mindene hamuvá vált azon a márciusi napon.

Miklay Jenő

– A hatóságiak azt mondják, rövidzárlat volt, nem tehettünk róla. Biztosításunk nem volt, illetve régebben fizettem, de anynyira megemelték, hogy a nyugdíjamból nem tellett rá. Hál’ istennek, Tasson sok jóravaló ember lakik, és bennünket tisztességes családnak ismernek. Napokon át hordták a ruhákat, bútorokat, a kisunokám családját befogadta a katolikus egyház. Az önkormányzat két embert küldött a kőműves fiam mellé, és keze alá adták az építőanyagot. Állunk úgy, hogy én most már meghúzhatom magam, de jó lenne, ha a gyerekek visszajöhetnének, nem szeretnénk az egyház terhére lenni – sorolta özvegy Szekeres Istvánné, majd elcsuklott a hangja.

– Kaptam gyorssegélyt az önkormányzattól meg 300 ezer forintot a fiam barátjától, neki hamarosan vissza kell adni a pénzt, pedig még venni kellene sok mindent. Szemben lakik a fiam, a villanyt tőle húztuk át, amíg újravezetékezik a házat. Csak azt nem tudom, hogy miből fizetem ki a beköttetést. Állítólag az új óra, a drótok, a munkadíj belekerül egymillióba. Csak a segítségben reménykedhetek.
A szerencsétlenül járt család főleg a faluházától vár támogatást. Ácsné Devecsai Mária jegyző azt mondja: megadtak nekik mindent, amit az önkormányzat lehetőségei és a jogszabályok megengednek. Annyit mindenképpen, ami a napi megélhetéshez nélkülözhetetlen volt a tűz utáni napokban.

– A neheze talán ezután jön, hiszen a ház teljes rendbetétele sokba kerül, ahhoz pedig nem ér fel a falu támogatási kerete – mondja Ácsné Devecsai Mária.
– Úgy gondolom, az lehetne a megoldás, hogy a fiatalok szocpolért folyamodnak. A ház bővítéséhez akkor kaphatnak támogatást, ha tulajdonjogot igazolnak, ám úgy tudjuk, a gyerekeknek nincs tulajdonuk. Bárhogy is van, csakis a család tudja megtalálni annak módját, hogyan szerezhetnének jogosultságot az állami támogatás megszerzéséhez – tette hozzá a jegyző.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szekeres isvtánné kőműves fiával és a dédunokával. Alexandra már nagyon jönne vissza szüleivel és testvéreivel.
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!