Közélet

2008.06.05. 09:36

Könyvünnep Esterházyval

Irodalmi kávéházzá alakult rövid időre a kecskeméti Katona könyvtár presszója.

T.K.

Esterházy Péter író asztaltársaságában ott kávézgattak a jeles kecskeméti irodalmárok – többi között Buda Ferenc, Füzi László, Pintér Lajos, Dobozi Eszter –, miközben a nagytermet megtöltötte a 79. Ünnepi Könyvhét megnyitójára érkezett közönség. A Kossuth-díjas író a legújabb regényéből olvasott fel részleteket a tegnap (szerda) esti könyvünnepen.   

Az új Esterházy kötet borítóján – amely hangoskönyvként is a piacra került – olvasható: „A Semmi művészet a föltámasztott anya könyve, az anyáé, aki ismeri a lesszabályt, és akinek a nyelve, mely által a világhoz való viszonya meghatározódik, a futball nyelve. A fiú csak ehhez képest van, és minden és mindenki más is csak ehhez az anyafutballnyelvhez viszonyítva létezik.”

A csak Esterházyra jellemző nyelvezetben íródott könyv történetei a család és természetesen a foci körül forognak. Felidézik azt az időszakot, amikor „katonát csináltak” Puskás Ferencből, az Aranycsapat kapitányából. A „külvárosi suttyók” legendáriuma egy letűnt korszak lenyomata is egyben, ahol még a „spílereknek” sem sikerülhet minden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!