Közélet

2008.01.02. 15:31

Bányai Gábor: Nem azzal kelek és fekszem, hogy a kormány milyen rossz

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökének, Bányai Gábornak politikusként az volt a legnagyobb öröme tavaly, hogy úgy érzi, sikerült emberként is megőriznie az arcát.

B. F. I.

– A megyei önkormányzatok nem voltak a tavalyi eszendő nyertesei. Közgyűlési elnökként hogyan élte ezt át?
– Nagyon nehéz év volt a tavalyi, de ezt azért nem akarom túlhangsúlyozni, mert ugyanilyen nehéz lesz az idei is. A legnagyobb örömem, hogy kibírtuk a megpróbáltatásokat. Noha többször is hangsúlyoztam, hogy a nehézségeket a szocialista-szabaddemokrata kormány intézkedései okozzák, úgy érzem, hogy emberként és az országgyűlésben ellenzéki politikusként is megvédtem magam attól, hogy ebbe belebetegedjek. Nem azzal kelek és fekszem, hogy a kormány milyen rossz. Önmagam szempontjából ezt tekintem a tavalyi év legnagyobb sikerének.

– Már a beiktatását követően, a hivatali dolgozók előtt mondott 2006-os karácsonyi beszéde is érzékeltette, hogy más a stílusa, mint az eddigi megyei politikusoknak. Azután a vármegyékre visszatekintő tavalyi ünnepi közgyűlési műsor hangulata keltett olyan érzést, hogy itt a megyeházán magyarként most foglaltuk vissza a saját történelmünket.
– Köszönöm, hogy ezeket így említi. Ha tényleg érzékelhető volt valami ilyesmi, azt már elég oknak tartanám, hogy elégedett legyek. Tudatosan törekedtem arra, hogy ha már megyei keretek között dolgozunk, a megyerendszer iránt elkötelezett magyarként élhessük át a saját önazonosságunkat, s a nemzeti elkötelezettség általában is mélyen és őszintén, ugyanakkor görcsök nélkül jelenjen meg a munkánkban. Természetes módon sugározzék rólunk, tehát rólam és képviselőtársaimról, hogy szeretjük a hazánkat, határokon innen és túl, s a hétköznapi egyszerűségben is szilárd öntudattal éljük meg a magyarságunkat. Ezen a vonalon váltást akartam, anélkül, hogy megbántanám bármelyik elődömet. Remélem azonban, hogy a politizálási stílusom nem csak ennek a két momentumnak az alapján mutat más képet, hanem a konfliktusok kezelésében is. Ne tűnjék szerénytelenségnek, de szeretnék példát mutatni arra, hogy miként kell egy politikusnak viselkednie az éles viták feszült hangulatában is. Erre talán az jogosít fel, hogy nem voltam benne a korábbi harcokban, s így könnyebb a békességet is szem előtt tartanom. Remélem, hogy mások szemében is sikerrel.

– Mi volt a 2007-es év nagy kudarca és fájdalma?
– Ezeket majd az emlékirataimban megírom. Ha általánosságban kellene beszélnem a csalódásaimról, a részleteket mellőzve azt emelném ki, hogy többet vártam az uniós csatlakozástól.

– Miként sikerült megoldani, hogy kevesebb kiadással is működjön a megyei önkormányzat az intézményeivel együtt?
– Az intézmény-összevonásokkal sikerült olyan új struktúrákat kialakítani, amelyek takarékosabbak, például a központosított közbeszerzések révén. Ez persze csak túlélés, amiben benne van az intézmények vezetőinek és dolgozóinak áldozatvállalása is.

– Az új esztendőt ötmilliárd forintos kötvénykibocsátással kezdi a megyei önkormányzat, ami lényegében adósság. Megéri?
– Ilyen külső körülmények között igen. Kedvezőbb, mintha hagyományos hitelt vennénk fel. Sőt, a kötvények révén olyan pénzhez is hozzájutunk, amivel kedvezőtlen kamatozásu hiteleket válthatunk ki. Két fontos ügyet azonban külön is kiemelnék. A kötvénykibocsátás nélkül nem kezdődhetne többmilliárd forintos fejlesztés a megyei kórházban. Ez a befektetés megtérül a kórház későbbi teljesítményében. Olyan egészségügyi centrum jön így létre Kecskeméten, amelynek szolgáltatásai szakmai színvonalban a szegedi klinikákkal is versenyezhetnek, miközben a költségeik olcsóbbak. Öröm, hogy a kórházfejlesztés megkezdődhet, pontosabban tovább folytatódhat. Erről az oldalról tehát a kötvénykibocsátás rendben van. Kétségtelen viszont, hogy a kötvénnyel megszerzett források egy részét működési kiadásra fordítjuk, ami megkérdőjelezhető, és sokan meg is kérdőjelezik. Nyíltan megmondom, hogy mi erre a válaszom: nem akarok rombolást végrehajtó önkormányzati politikus lenni. Nem akarok az intézményekben további leépítéseket, elbocsátásokat, s nem csak a feladat népszerűtlensége miatt, hanem az ellátottak érdekében sem. Ha ez elkerülhetetlen lesz, aminek nagyon remélem az ellenkezőjét, hajtsák végre mások!

– A kórházon kívül milyen egyéb területen várható előrelépés?
– Korszerűsítjük az intézményeink energiafelhasználását, amivel kiadásokat takarítunk meg. Megújuló energiaforrásokat alkalmazunk. A kecskeméti Juhar utcai intézéményben a földgázt még az idén fapelletre váltjuk át, s lépéseket teszünk a megyeháza hőszivattyús fűtésének a kialakítására. Egy talajszonda segítségével a földhőt használjuk majd a fűtésre.

– A megyei önkormányzatok rendre megpróbálkoznak a Duna-Tisza köze idengenforgalmának fellendítésével is.
– Ebben végre komoly sikereket is remélünk. A franciaországi Vienne megye szakemberei segítettek a lehetőségeket felmérni, személyesen Brunet alelnök úr közbenjárásával. Eddig is történtek persze lépések a megye idegenforgalmának fellendítésére, de hiányzott az a szellemi központ, ami összehangolná a kezdeményezéseket. Ebben mindenképpen előrelépünk a szervezettség kialakításával és fokozásával. Kalocsa és Kecskemét lehet a megye idegenforgalmi kínálatának a központja, amihez társul majd a Veránka-szigeti üdülőnk felújítása, valamint egy nagyszabású új terv: működő és nagy látogatottságú múzeum kialakítása a hajósi érseki kastélyban. Erre is megtörténtek az előkészületek.

– A közeljövő kulturális csemegét is kínál.
– Kecskeméten olyan Munkácsy-kiállítás lesz, ami méretében és látványában minden eddigit felülmúl majd. A kiállított képek nagy száma mellett különféle látványosságok és programok is megmozdítják majd a látogatók fantáziáját, amelyek a korabeli polgári hangulatot idézik. A megye továbbra is támogat tehát olyan közösségi programokat, amelyek révén minden polgárának boldogabb új éve lehet, amit őszintén kívánok.

Ezek is érdekelhetik