Közélet

2007.06.07. 10:01

Több tízmilliós kár Baján

Rombolt a hétfőn délután Bajára zúdult égi áldás. Személyi sérülés nem történt az égszakadásban, ám az anyagi károk több tízmillióra rúgnak.

K. T.

Évek óta nem volt hasonló intenzitású esőzés: a meteorológiai szolgálat adatai szerint 55 perc alatt 67 milliméter esett. Ez mennyiségében elmaradt az 1999-es 86 millimétertÕl, ám az másfél óra alatt jött le – mondja Vértesy László, a bajai városüzemeltetési osztály vezetője. Egyúttal figyelmeztet, hogy igazán pontosan nem tudni a csapadék mennyiségét, hiszen kis távolságon belül is jelentős mértékű lehetett az eltérés.

Ami biztos: a csatornahálózat képtelen volt gyorsan elnyelni az esőt. Senkit sem kellett kitelepíteni, szerencsére fa sem dőlt ki közterületen, de így is jelentős rongálással járt a felhőszakadás. A Kölcsey utcán például a feltörÕ víz felpúposította az aszfaltot. Jelentős kár, hogy a Templom utca végén megrongálódott a főcsatorna bekötése, itt egy kerítés is sérült.

Sükösdön két fa dőlt ki, három helyen kellett forgalmat akadályozó autót kimenteni. Száznál több jelzésünk volt, nyolcvan helyen kellett valójában beavatkoznunk, döntően szivattyúznunk – összegzi a legfontosabbakat Ossó János. A bajai tűzoltóparancsnok a legmagasabb fokozatú riasztást rendelte el, hasonlóan a közelmúltban történt raktártűzhöz. Ezért a szomszédos megyékből is érkezett segítség: tizenhárom jármÛ és hatvan tÛzoltó dolgozott Baján, Érsekcsanádon és Sükösdön.

A bajai polgármesteri hivatalba szerda délig hatvanan jelezték, hogy kár érte őket. Ebben az önkormányzat is ludas, hiszen a városi infrastruktúra hiányossága miatt károsultak. A magánszemélyeknél 200-500 ezer forintos károk keletkeztek, a felmérések még tartanak. Egy szolgálati lakásunk beázott és leszakadt a vakolat, szerencsére a bérlő a másik szobában volt – említi Lógó András polgármester a sükösdi anyagi károk egyikét.

Tucatnyi háznál gázkazánok, hÛtőládák, elektromos berendezések hibásodtak meg a víz alá került szuterénokban. Forintosítani még nem lehet a vihar következményeit, ahhoz ugyanis szakértői vélemény szükséges. Ami tény: az 51-es út melletti magaspart beszakadt, annak megindulása késÕbb lakóházakat is veszélyeztethet. Egyik helyen derékig érÕ árok keletkezett az útpadka mellett, míg egy közterületen lévÕ kút beomlott, ezért azt meg kell szüntetniük.

Sokfelé már hétfőn este homokot lapátoltak, kapubejárókat tisztogattak a tulajdonosok. Azonban kedden szinte menetrendszerÛen megérkezett a délutáni, kora esti esÕzés. Így még mindig láthatók az utakon a nagy víz nyomai. Csupán a legérzékenyebb, legfontosabb területeken jelentek meg a városi takarítók. A védelmi bizottság azonban már ülésezett, a sebtében elkészített gyorsmérleget megismerve született meg a döntés, mely szerint a megyei vis maior alaptól kérnek segítséget a létesítmények helyreállításához. Az első becslések 50 millió forintot meghaladó károkról szólnak.

K. T. -->

Ezek is érdekelhetik