Közélet

2007.04.17. 09:18

Mégse mehetünk száztízzel

Egyelőre nem lesz olyan útszakasz Bács-Kiskunban, ahol engedélyezik a 110 kilométeres maximális sebességet. Jóllehet, erre április 1-től lehetőséget ad a KRESZ, a szakemberek úgy vélik: a megyei közutak mostoha állapota miatt még várni kell a térségben a rendelet alkalmazására.

N. N. M.

Korábban – kiszivárgott információk alapján – megírtuk: néhány Bács-Kiskun megyei főútszakasz szóba került, hogy egyes részein megemelik a sebességlimitet 110 kilométer per órára (44-es út: Kecskemét–Tiszaug, 52-es: Solt közelében, 53-as: Soltvadkert–Pirtó, 54-es: Jakabszállás–Bócsa, 55-ös: Baja–Bátaszék).

A hír meglehetősen élénk visszhangot váltott ki a Baon.hu-n is. Úgy tűnik, győzött a józan ész, és végül egyetlen Bács-Kiskun megyei útszakaszon sem engedélyezik – egyelőre – a gyorsabb tempót.

A megyében egyébként az M5-ös autópályán 130 kilométer per órával, az M9-es autóúton, azaz Bogyiszló és Dusnok között, valamint a Szent László-hídon 110-zel lehet haladni. Közlekedési szakemberek egyöntetű véleménye szerint mindkét út kifogástalan, ezért alkalmas az átlagosnál nagyobb sebességre. De nem mondható el ez a megyei többi útjáról, amelyeken néhány szakaszt egyáltalán nem véletlenül neveznek halálútnak a rendszeresen arra közlekedők.

Az április 1-től érvényes közlekedési változások más vonatkozásban érintették Bács-Kiskunt. A három és fél tonna megengedett össztömegnél nehezebb gépjárművek (D2-D4 kategória) az eddig ingyenes autópálya-szakaszokat és az autóutakat is csak díjfizetés ellenében vehetik igénybe. Így a Kecskemétet elkerülő M5-ös-szakaszt, valamint néhány főútvonal hosszabb-rövidebb Bács-Kiskun megyei etapját is. Az útdíjfizetésre figyelmeztető táblákat már kitette a közútkezelő. n Noszlopy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!