Kék hírek, bulvár

2016.10.26. 16:56

Még többet segítenek a kamerák - videó

Évek óta zajlik Kecskeméten a térfigyelőrendszer építése, fejlesztése. Most a sorozat egy újabb jelentős állomásához érkezett: ezen túl a rendőrség megyei Tevékenység-irányítási Központjában (TIK) szolgálatot teljesítő ügyeletesek is folyamatosan láthatják a kamerák képeit.

Zs. D.

Az országos rendszerbe való integrálásról szerdán tartottak sajtótájékoztatót a rendőrségen. Mint kiderült: korábban egy külön teremben figyelték a rendőrök a kamerák képeit, mostantól viszont lehetőség van a TIK-be is továbbítani azokat, sőt, szükség esetén, megfelelő jogosultsággal a rendőrök akár az ország másik végéből is megnézhetik, mi zajlik éppen Kecskemét utcáin.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság videója azt mutatja meg, hogyan segíti a rendőrök munkáját a térfigyelő kamerarendszer.

A mostani fejlesztés jelentősége – mint arra Kerti István, Kecskemét rendőrkapitánya rávilágított – főként abban rejlik, hogy konkrét rendőri jelenlét nélkül is pontosan látják és tudják az ügyeletesek, hogy mi történik a megyeszékhely közterein és a képek alapján szükség esetén a megfelelő rendőri erőket a helyszínekre tudják irányítani.

Dr. Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere elmondta: jelenleg 58 helyszínen több mint 100 kamera pásztázza a várost. További 32 helyszínen rendszámfelismerő kamerarendszer működik, mindez pedig nagyban segíti a hatóság munkáját.

A kamerarendszer kiépítésében az önkormányzat mellett oroszlánrészt vállaló Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Szabó József rámutatott: manapság elenyésző azon bűncselekményeknek a száma, melyekhez nem használnak autót az elkövetők, ezért is kiemelten fontos a kecskeméti rendszámfelismerő kamererendszer, mely egyébként az országban a legnagyobb aktivitású rendszer.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Babák Péter, Homoki Tamás, Kerti István és Szabó József jelentették be az integrálást
[/caption]

Babák Péter alezredes, a Tevékenység-irányítási Központ osztályvezetője ismertette, hogy 2013-ban jött létre a jelenleg működő segélyhívási rendszer, azóta a megyei TIK-be már csak a „megtisztított” segélyhívások jutnak el. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy míg korábban olykor napi 900 hívás is érkezett a rendőrségre, ma már „csak” 80-100 olyan segélyhívást kapnak, melyek valóban rendőrségi intézkedést igényelnek. Azóta Kecskemétről irányítják a megye valamennyi rendőrét, ezzel jelentősen csökkent a reagálási idő. A térfigyelő rendszer – mint az alezredes megfogalmazta – nagyban segíti most már a TIK-ben dolgozók munkáját is.

 

Zs. D. Babák Péter, Homoki Tamás, Kerti István és Szabó József jelentették be az integrálást -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!