Kék hírek, bulvár

2016.01.13. 15:36

A „kék vér” a kutyát sem érdekli

Világéletében „kutyás rendőr” szeretett volna lenni Herpai Gábor, aki három és fél évet várt arra, hogy járőrszolgálatba állhasson Apollóval.

Tapodi Kálmán

A kisvárosban mindig tiszteletben álltak a „kutyás zsaruk”, mert a négylábú járőrtársak puszta látványa is javította a helyiek biztonságérzetét. Évekig azonban nem volt kutyavezető-rendőr a helyi őrsön, ám december végén már néhány éjjeli szolgálat során együtt rótta a majsai utcákat Herpai Gábor és Apolló, a német és malinois (belga juhász) keverék.

– Évekig küzdöttem azért, hogy mindez sikerüljön. Több kutyát is szereztem saját költségen, de sajnos egyikkel sem sikerült teljesíteni a szigorú követelményeket. Az egyik német juhászom, Mancs nem vált be, Néró pedig egy tesztfeladat végrehajtása során hibázott, így ő sem folytathatta a munkát a dunakeszi kiképzőbázison – mesélte a 29 éves törzsőrmester, aki 2012 májusában váltott mundért, amikor a büntetés-végrehajtástól „átigazolt” a rendőrség kötelékébe.

A legreményteljesebben Vigo „rendőri pályája” indult, mert a belga juhász olyan jól teljesített a tanfolyam során, hogy a Terrorelhárítási Központ szakértői is élénken érdeklődtek iránta. A sors azonban itt is közbeszólt, mert Vigonak egy fogás közben letört a szemfoga és emiatt alkalmatlanná vált a szolgálatra. Gábor és kutyája így kénytelen volt hazatérni az ORFK Oktatási Igazgatóságának Kutyavezető-képző Központjából.

A képzés megkezdése előtt a kutyáknak előbb komoly felvételi teszteken kell megfelelniük. Ahogy mondják: a „kék vér itt a kutyát sem érdekli”, azaz nem kell fajtatisztának lenniük az ebeknek. Viszont nem szabad megijedniük például a lőfegyverből származó hanghatástól, amit általában egy 7,62-es gépkarabéllyal tesztelnek. Ha mindezeken a szűrőkön túljutottak a jelöltek, következik egy szigorú orvosi szűrő. Altatásban is átnézik minden porcikáját a kutyáknak, hiszen egyedüli értékmérő tulajdonság a jó munkavégzés mellett, az egészség.

A harapások és a vasak világa

– Az elsődleges ezeknél a járőrkutyáknál, hogy minden szögből védjék a gazdájukat és önmagukat. Erre lettek kiképezve, de szükség esetén „kényszerítő eszközként” is használhatók, akár pórázon, akár anélkül, szájkosárral vagy anélkül. Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy ezek a kutyák az embernél tízszer erősebben harapnak, akár 800–1000 kg-ot tudnak kifejteni állkapcsukkal – sorolta Herpai Gábor, aki hozzátette: Apolló keresőképessége is kiváló, így további képzésekkel a nyomozásoknál is segítheti munkájukat. Az „erő” egyébként Gábor szabadidejében is meghatározó szerepet játszik, mert több mint egy évtizede edződik a „vasak világában”, ahol magyar bajnoki ezüst-, és bronzérmet is szerzett erőemelésben.

Dunakeszin nemcsak a kutyákat, hanem a kutyavezetőket is oktatják, akik kétévente újravizsgáznak és a rendőrségnél szolgáló kutyákat is évente újraminősítik, ellenőrzik az állatok teljesítőképességét.

– Apolló mindenben megfelelt az előírásoknak, ám nem volt, akivel folytassa a közös munkát. Szerencsémre a másfél éves kutya a BM állományába tartozik és így adódott a lehetőség, hogy együtt végezzük el a tanfolyamot, ami szeptembertől december közepéig tartott. Nagyon sokat dolgoztunk, aminek része volt a napi 3200 méter közös futás is. A felkészülés jól sikerült, mert Apolló bizonyítványába jó minősítés került. Persze nem ülhetünk a babérjainkon, mert idehaza, pontosabban Berkes Zsolt sándorfalvi kutyakiképzőnél hetente két-három alkalommal szinten tartó foglalkozásokon veszünk részt és fejlesztjük Apolló tudását – mondta el Herpai Gábor, aki bízik benne, hogy Apolló nyugdíjazásáig – ami úgy 8 éves kora körül várható –, együtt szolgálhatnak.

A törzsőrmester kutyaszeretetét mi sem bizonyítja jobban, hogy a korábban szerzett kutyáitól sem vált meg. Ennek köszönhetően – két telephelyen –, Mancs, Néró, Vigo és Apolló is lakói maradhattak a „Herpai-kennelnek”, akikhez néha még a mama Picur tacskója is csatlakozik.


 

Ezek is érdekelhetik