Kék hírek, bulvár

2015.09.10. 19:07

Áfával trükközött az autókereskedő

Adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy kiskunfélegyházi férfit, aki autóeladásokkal trükközött, jelentős kárt okozva ezzel a költségvetésnek.

Zsámbóki Dóra

A vádlott, a 44 éves T. Attila és testvére 2003-ban alapította az Alföld Centrál Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t, amit 2004 elején bejegyeztek. A cég tagja az alapítástól 2008. január 18-ig a vádlott és testvére volt, majd egy Seychelles-szigeteki illetőségű cég, ezt követően 2008. június 18-án egy szerb állampolgárságú férfi nevén jegyezték be a mindvégig kiskunfélegyházi székhelyű vállalkozást. A cég fő tevékenysége 2006. nyarától a gépjármű-kereskedelem lett.

A kft. 2006-ban és 2007-ben használt gépjárműveket (több mint 600 darabot) szerzett be Németországból és Olaszországból, melyeket 2006 decembere és 2008 júniusa között értékesített, jelentős részben Magyarországon, többnyire bizományosokon keresztül. A beszerzési számlákon számos esetben – elsősorban az olaszországi vételek esetében – vételárként a ténylegesen megfizetettnél alacsonyabb összeget tüntettek fel. A vádlott tisztában volt azzal, hogy az egyes beszerzési számlákon nem a valós vételár szerepel.

Az Alföld Centrál Kft. tevékenysége során a használt autók értékesítésével kapcsolatosan T. Attila ügyvezetőként a számlázóprogramba is belepiszkált. A gépi számlákon a számlaösszeget valamennyi esetben a ténylegesnél kisebb mértékben tüntette fel az adófizetési kötelezettség csökkentése érdekében. Ezeket a hamis tartalmú számlákat állította be a könyvelésbe. Ugyanezekről az ügyletekről kézi számlákat is kiállított, ezeket kapták meg a vevők.

A kézi számlák minden esetben a gépi számláktól eltérő, annál magasabb összegben kerültek kibocsátásra, a valós eladási árnak megfelelően, de a kézi számlák nem jelentek meg a könyvelésben. A gépjármű eladások egy részében a vádlott az adófizetési kötelezettség további csökkentése érdekében utólagosan sztornózott egyes gépi számlákat, és ezzel mintegy magát az ügyleteket sztornózta. Olyan gépjármű beszerzések és eladások is történtek, melyek bizonylatát egyáltalán nem bocsátotta a könyvelés rendelkezésére. A vizsgálatok során egyéb szabálytalanságok is kiderültek.
Az ítéletből kiderül, hogy T. Attila – a gazdasági társaság tényleges bevételét eltitkolva, azt a valósnál lényegesen kisebbnek feltüntetve – az Alföld Centrál Kft. nevében valótlan tartalmú adóbevallást nyújtott be. A vádlott 2006 szeptemberétől 2008 február végéig összesen 1 milliárd 643 millió 888 ezer forint értékű gépjármű értékesítést nem szerepeltetett a gazdasági társaság adóbevallásában, az adóhatóság elől a bevételt eltitkolta, illetve jogtalanul alkalmazta a különbözet szerinti adózást. Ezzel a magatartásával áfa adónemben összesen 328 millió 777 ezer adóbevétel csökkenést okozott a költségvetésnek.

Az okozott kár nem térült meg

A kft. adóigazgatási ügyében 2009 augusztusában hoztak határozatot. Ebben az adóhatóság az Alföld Centrál Kft. adózó terhére 1 milliárd 131 millió 469 ezer forint adókülönbözetet állapított meg, 565,7 millió forint adóbírságot szabott ki, 191,4 millió forint késedelmi pótlékot számított fel, valamint 200 ezer forint mulasztási bírságot szabott ki. Ebből áfa adónemben az adókülönbözet összege 962,2 millió forint volt. A bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg.

Zsámbóki Dóra -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!