Kék hírek, bulvár

2014.11.14. 07:13

Stadler József újra mehet a bíróságra

Stadler Józsefet alig egy hónapja ítélte jogerősen két év tíz hónap börtönre a Kecskeméti Törvényszék, de jövő hét pénteken elkezdődik újabb, immár a negyedik büntetőpere.

Hraskó István

A juhászból lett egykori stadionépítő akasztói vállalkozó még második, 2011-ben kiszabott büntetését sem töltötte le.
A legújabb per vádirata szerint Stadler 2007-2010-ben az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében – főként ruhaneműk kereskedelméről szóló – valótlan tartalmú számlákat bocsátott ki és fogadott be. A hamis okmányok felhasználásával általános forgalmi adót kísérelt meg visszaigényelni, illetve a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette. Stadler három kft. könyvelésében szerepeltette a fiktív számlákat.

A vád szerint a különös visszaeső vádlott az áfa és a társasági adó adónemekben a fenti időszakban 419,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott az államnak. Stadlert költségvetési csalás bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével vádolják, az ügyészség börtön kiszabását indítványozza vele szemben.

Stadler ellen először 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásban Stadler négy és fél év fogházbüntetést kapott, 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult. 2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték, ezt a büntetést tölti most a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegében. Most októberben csődbűncselekmény miatt kapott büntetést. A 60 éves Stadlerre akkor szinte rá se lehetett ismerni: nehezen, erőtlenül mozgott, sápadt volt, láthatóan alig tartotta magát. Húsz kilót lefogyott különböző betegségei miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!