Kék hírek, bulvár

2014.09.22. 13:48

Az időseknek tartottak előadást a rendőrök

A bajai rendőrök bűnmegelőzési előadásokon hívták fel az időskorúak figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre.

baon.hu

A Bajai Rendőrkapitányság munkatársai bűnmegelőzési munkájuk során rendszeresen tartanak előadásokat időskorú személyek számára. Napjainkban is sok szépkorú válik károsulttá, áldozattá betörők, besurranók és trükkös tolvajok által elkövetett bűncselekmények következtében. A bűnelkövetőket a korcsoport sajátos élethelyzete, romló egészségi állapota, egyedülléte motiválja, melyek együttese a védekező képességüket gyengíti. Fontos, hogy megvédjük őket, ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetni az érintett korosztály tagjainak megelőző felkészítésére. Első lépés a tájékoztatás a várható bűncselekményekről és a megelőzés lehetőségeiről - írja a police.hu.

Ennek érdekében a Bajai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója az szeptember 10-én, és 16-án is tájékoztatót tartott Baján a Cédrus Református Egyesület Szociális Intézmény egy-egy tagintézményében nappali ellátásban részesülő idősek számára. Felhívta a figyelmet a zsebtolvajlás, trükkös lopás és besurranó tolvajlás jellemzőire, a bűnözők által legtöbbször alkalmazott módszerekre, amelyek roppant változatosak, ám kellő körültekintéssel az áldozattá válás elkerülhető. Az előadások során részletes tanácsokkal szolgált az érdeklődök számára, hogy miként előzhetik meg ezeket a bűncselekményeket, és mi a teendőjük, ha mégis sértetté válnak. Beszélt az állami kárenyhítés és az áldozatvédelmi támogatás lehetőségéről is. A bűnmegelőzési előadó külön felhívta az időskorúak figyelmét lakásaik védelmének fontosságára, továbbá, hogy idegen személyt sose engedjenek be otthonukba.

Amennyiben mégis megtörténik a baj, azonnal értesítsék a rendőrséget, az ingyenesen hívható 107-es és a 112-es általános segélyhívó vonalon. Bármely bűncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatják a rendőrség által működtetett Telefontanú ingyenes számát: 80/555-111.

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik