Kék hírek, bulvár

2013.02.08. 09:59

Döbbenetes: már a könyvtárból is lopnak!

Már a könyvtárak sem lehetnek biztonságban az enyves kezű emberektől. Lakiteleken az ott dolgozóknak nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne tűnjön el semmi.

Szentirmay Tamás

Korábban csak apró tárgyak (tollak, ceruzák, radírok) tűntek el a lakiteleki könyvtárból. Az elmúlt időszakban viszont már kisebb könyvek, füzetek, játékok is szemet szúrnak egyeseknek, és ami alkalmas az eltulajdonításra, azt el is viszik.

Legújabban a tisztítószerek, WC papírok ragadnak a tolvajok kezéhez. A lakiteleki könyvtárból legutóbb egy vadonatúj söprű tűnt el. Mindössze egy napig volt használatban, majd lába kélt. Az intézmény vezetője, Dékány Zoltánné azt feltételezi, hogy gyakran azért történik a lopás - főleg a tisztítószerek és WC papírok esetében - mert sokan nem tudják otthonra megvásárolni, és így próbálnak hozzájutni. Bár a könyvtárban nagyon odafigyelnek, hogy megakadályozzák a lopásokat, nem mindig tudnak eredményesen védekezni az ott dolgozók figyelmét elterelő tolvajokkal szemben.

A tiszaalpári könyvtárban zárják annak az illemhelynek az ajtaját, ahol a tisztítószereket tárolják. A könyvtárosoktól kell elkérni a kulcsot, ha valaki használni akarja a mosdót. Így gyakorlatilag kevés az esély arra, hogy onnan valamit is elvigyenek. Ez alól kivétel a mozgáskorlátozottak számára fenntart helyiség, ami soha sincs bezárva. Ott viszont nem tárolnak semmilyen elvihető tárgyat.

Az intézményben legjobban mégis a könyveket féltik, mert akadnak, akik azokra vadásznak. Egy-egy könyv ára már több ezer forintba kerül, ezért nagyon vigyázni kell rájuk, főleg akkor, ha csak egy példány van a kötetből. Lakiteleken problémaként említették még azt is, hogy vannak olyan kölcsönzők, akik egy-egy szakterületnek a könyveit kölcsönzik ki fokozatosan, szinte a teljes készletet, visszavinni viszont már nem akarják. Hiába küldik a felszólításokat, arra egyáltalán nem reagálnak. A könyvek értéke azonban nem akkora, hogy ezért rendőrségi feljelentést tegyenek.

Ezek is érdekelhetik